Veći izvoz od uvoza: Bosna i Hercegovina bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Austrijom!

Veći izvoz od uvoza: Bosna i Hercegovina bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Austrijom!

Evropska unija je najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine. No, sa većinom velikih evropskih ekonomija BiH ima trgovinski deficit.

Jedna od rijetkih ekonomskih sila s kojom Bosna i Hercegovina ima veliku trgovinsku razmjenu, a ujedno bilježi izvoz veći od uvoza, je Austrija, piše BiznisInfo.

Ova država je u 2017. bila šesto najveće izvozno tržište za robu iz Bosne i Hercegovine. Naša zemlja već godinama bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Austrijom, a zanimljivo je da se razlika povećava u korist BiH.

Ukupan izvoz iz Bosne i Hercegovine u Austriju lani je iznosio oko 900 miliona KM. To je porast za skoro 170 miliona u odnosu na godinu ranije.

S druge strane, iz Austrije smo uvezli robe u vrijednosti od 618 miliona, što je porast za 62 miliona.

Ovome treba dodati činjenicu da je Austrija najveći strani investitor u BiH u cijelom poslijeratnom periodu.

Bosna i Hercegovina je prošle godine ostvarila trgovinski suficit sa Slovenijom, u koju smo izvezli robe za 973 miliona KM, a uvezli za 912 miliona. Ovo je prvi put da Bosna i Hercegovina ostvari suficit sa Slovenijom.

Previous Kralj Tvrtko u misiji zbližavanja ljudi Prozor-Rame
Next Zmajevi remizirali u Los Angelesu: Igrači iz bosanske lige pokazali kvalitet (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

TTU Energetik vraća sjaj starog tuzlanskog giganta: Za dvije godine uposleno 168 radnika

  Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice na čijim temeljima je otvorena. Na pet hiljada metara kvadratnih,

Ekonomija/Biznis

FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede

Preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bit će osigurano 10 miliona maraka za podršku investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u

Ekonomija/Biznis

Novi domaći trgovački centri u Sarajevu i Banjaluci – posao za više od 200 osoba

Direktor “Pennyja” Almedin Kadrić i načelnici sarajevskih općina Hadžići i Ilidža Hamdo Ejubović i Nermin Muzur svečanim presjecanjem vrpce danas su otvorili prvi retail park u Kantonu Sarajevo pod nazivom