Kreće isporuka Energoinvestove opreme za najveću trafostanicu u Africi

Kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo upriličila je danas u Blažuju kod Sarajeva prezentaciju za novinare elektroopreme koja će za deset dana biti isporučena kompaniji Sonelgaz iz Alžira, a biće ugrađena u najveću trafostanicu u Africi – El Miliju.

Riječ je o isporuci 36 ormara sa visokosoftificiranom opremom koja će omogućiti tri nivoa zaštite za savremenu elektroenergetsku mrežu.

Kako je rečeno na prezentaciji, radi se o najvećem projektu Energoinvesta u novijoj historiji, čija je vrijednost oko 52 miliona eura (oko 104 miliona maraka).

Prema riječima rukovodioca sektora za informacione i telekomunikacione tehnologije u Energoinvestu, Vedada Čengića, stečene reference u ovom projektu omogućiće snažniji prodor Energoinvesta na stranim tržištima i osigurati će bolju konkurentnost za bosanskohercegovačku kompaniju.

Kazao je da će 36 ormara biti uskoro isporučeno, te da je njih 14 već ranije otpremljeno za Alžir a poslužit će uvezivanju 19 trafostanica u sklopu projekta izgradnje El Milije – najveće trafostanice u Africi, čija je dimenzija jednaka veličini 150 fudbalskih igrališta.

Kako je izjavio rukovodilac Sektora za inženjering i elektroenergetiku, Kerim Balta, osim proizvodnje i isporuke, radnici Energoinvesta opremu će i montirati, testirati, te pustiti u pogon.

“Pakovanje opreme je u toku, ali priča tu ne prestaje. Ona se nastavlja sa montažom u Alžiru, ispitivanjem i puštenjam opreme u pogon i trajaće sve dok ne prođe garantni rok. Na samom projketu radilo je oko 60 ljudi, od projketovanja, realizacije posla, komercijalnog segmenta itd.”, rekao je Balta.

(akta.ba)

Previous Sjećanje na Safeta Isovića: Velikan koji je sevdalinku učinio pjesmom širokih narodnih masa (VIDEO)
Next Aerodromi i mesari profitiraju: Vrtoglav rast izvoza mesa u Tursku

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prvi put premašio milijardu maraka

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za period 2012.- 2017. godina u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz Bosne

MADE IN BOSNIA-387

Veliko osnaživanje kadra i 31 milion KM dobiti dovoljno govore o UNIS TOK-u

  Karakteristika privrednog ambijenta prvih godina poslijeratnog perioda bila je tranzicija vlasničkih odnosa. Brojni su primjeri u kojima su čak i veliki privredni sistemi nestali sa poslovne mape, a upravo

Ekonomija/Biznis

Lezeta i Sejad Herceg zaposlili cijelo selo

Lezeta i Sejad Herceg su počeli da sade ljekovito bilje još prije 21 godinu, a nakon toga su napravili sušare i hladnjače. U potrazi za kooperantima zaposlili su svoje selo