Limena ambalaža iz Maglaja ide za evropske i svjetske kupce – Firma ADV PAX Lutec širi pogon i zapošljava još 50 radnika

Limena ambalaža iz Maglaja ide za evropske i svjetske kupce – Firma ADV PAX Lutec širi pogon i zapošljava još 50 radnika

 

Firma ADV PAX Lutec iz Maglaja, koja proizvodi limene kutije i ukrasne ambalaže za više industrija, nedavno je isporučila prvu seriju proizvoda za EU – njemačkom maloprodajnom preduzeću Aldi.

Ovu firmu u Maglaju prošle godine su osnovali Edin i Elzina Kukavica, koji su svoj biznis već razvili u Njemačkoj i Kini. Kako kaže Edin Kukavica u razgovoru za eKapiju, ideja za gradnju pogona u Maglaju nije došla slučajno, jer je bilo više razloga.

– Dugi rokovi isporuke iz Kine, problemi sa brodskim kompanijama i kontejnerima, politička situacija oko kursa američkog dolara, ljubav prema domovini – svi ti razlozi zajedno doveli su do ove odluke – kaže naš sagovornik.

U pogonu u Maglaju, koji sada ima 600 m2 površine, proizvodi se ukrasna ambalaža svih oblika (okrugla, pravougaona, kvadratna, ovalna) kao i posebno dizajnirana ambalaža koja, kako kaže, postaje prepoznatljiva tek na mjestu prodaje. Problem sa nedostatkom stručne radne snage riješili su ubrzanom obukom, kako bi što prije ostvarili uspjeh.

– U Maglaju smo najprije kupili parcelu površine 5.000 m2, a onda u roku od četiri mjeseca počeli gradnju proizvodne hale od 600 m2. Nakon montaže mašina shvatili smo da će nam biti veoma tijesno. Hala će zato biti proširena ove godine, a investicije koje planiramo tokom 2018. biće vrijedne milion evra. Trenutno raspolažemo kapacitetima od pola miliona jedinica ambalaže mjesečno – kaže Kukavica.

Sada zapošljavaju 45 radnika, a kada prošire postojeću halu zaposliće još 50 ljudi. ADV PAX Lutec svoje proizvode planira plasirati za Nestle, Dr. Oetker, Dallmayr, Lambertz, Lindt, Heilemann Confiserie, Rausch, Bosch i Siemens.

Njihovi kupci dolaze iz prehrambene i konditorske industrije, a tu su i proizvođači začina, čaja, kafe, lijekova, reklamnog materijala, izdavačke kuće i mnogi drugi.

Od Njemačke, preko Kine do Maglaja

Ideja da se pokrene proizvodnja u Kini došla je 2006. godine, kada je Edin Kukavica u toj zemlji pronašao partnera i proizvodnja je ubrzo krenula. Na vrhuncu sezone u Kini zapošljavaju do 700 radnika.

– Od jednočlanog privrednog društva razvili smo se u globalnog igrača koji svoje proizvode distribuira u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, svim evropskim zemljama, ali i na Tajlandu, u Indoneziji, Meksiku, Dominikanskoj Republici i Moldaviji. U Njemačkoj posjedujemo sopstvenu poslovnu zgradu i skladišta. Takođe, u Njemačkoj smo pokrenuli našu internet prodavnicu, najveću internet prodavnicu u Evropi, odakle snabdijevamo kupce širom Evrope, uključujući Srbiju i BiH.

Pomoć UNDP-a

Greenfield investiciju u Maglaju pomogli su EU i Razvojni program Ujedinjenih nacija u ovkiru projekta “Lokalni integrisani razvoj” (LIR). LIR je trogodišnja inicijativa (2016–2018) koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS i dva entitetska saveza opština i gradova.

Projekat LIR se implementira u 21 jedinici lokalne samouprave u BiH, a u cilju podizanja životnog standarda i povećanja socijalne kohezije u BiH putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. Specifični cilj projekta LIR je stimulacija odgovornog i dobrog upravljanja, ekonomskog razvoja te promocija socijalne inkluzije na lokalnom nivou kroz integrisani lokalni razvoj, prvenstveno u područjima pogođenim poplavama kao i onim s velikim procentom povratnika ili interno raseljenih lica.

– EU i UNDP imaju isti cilj u podršci preduzetnicima i investicijama kao što je ADV PAX Lutec. Ovo je odličan primjer kako je moguće napraviti pozitivne promjene u korist zajednica – rekao je nedavno Ismar Ćeremida, koordinator za ekonomski razvoj u UNDP-u BiH.

Izvor: ekapija
Previous Obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade
Next Bosanski jezik može u Malom Zvorniku, ali ne i u Zvorniku!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U ‘Igmanu’ puštena u rad nova linija za proizvodnju pištoljske municije

  Kompanija Igman iz Konjica danas je pustila u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je nakon obilaska da je novi pogon rezultat politike

Ekonomija/Biznis

Kampanja Hrana Gurmana stavlja kvalitetnu domaću hranu na mapu

Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, objavila je online mapu mikro, malih i srednjih proizvođača gurmanskih delicija, te trgovina i restorana koji ih nude. Kampanja Hrana Gurmana

Ekonomija/Biznis

Hidroturbine iz Banovića će proizvoditi električnu energiju na evropskim rijekama

Saradnja firme Voith iz Austrije i firme Banstroj iz Banovića je počela prije par mjeseci i razvija se u dobrom smjeru za obje kompanije. Zbog ekspanzije gradnje hidroenergetskih objekata u