Kompleks Ratne džamije na Igmanu privlači pažnju potencijalnih investitora

Kompleks Ratne džamije na Igmanu privlači pažnju potencijalnih investitora

 

Planirana je izgradnja nekoliko objekata među kojima se nalaze objekat apartmanskog tipa, muzejska galerija, restoran uz svojevrsne spavaone i prostorije za videonadzor

Kompleks Ratne džamije na Igmanu, čiji je inicijator Fond memorijala već nekoliko godina je aktuelan, a za njegovu realizaciju interesovanje su počeli pokazivati pojedini strani investitori.

Osim džamije, već su izgrađene tekkija, musafirhana i abdesthana, a postoji i musalla, višenamjenski otvoreni prostor za obavljanje vjerskih obreda i radionica. Planirana je izgradnja nekoliko objekata među kojima se nalaze objekat apartmanskog tipa, muzejska galerija, restoran uz svojevrsne spavaone i prostorije za videonadzor.

Imam džamije Harun Hodžić podsjetio je kako je gradnja Ratne džamije na Igmanu počela u novembru 1993., a da je ova bogomolja otvorena u februaru 1994. godine. Osnova objekta oslonjena je na drvene stubove sa četverovodnim krovom i drvenim minaretom. Radove su izvodili vojnici vjernici iz jedinica Prvog korpusa Armije BiH. Džamija je građena u zimskom periodu, u uslovima otežanog kretanja kroz snježne nanose.

”Ova džamija ne pamti historijat Gazi Husrev-begove, ili nema velike gabarite, nije uloženo u nju 19 miliona dolara kao u Fahdovu i ostale velike džamije u Bosni i Hercegovini, ali njeni temelji su zapravo krv naših šehida, ruke i noge naših gazija, dove majki koje su slale svoje sinove u borbu, dove jetima kojima je načinjena nepravda. Zapravo ovo je džamija kojom smo mi pokazali cijelom svijetu da nećemo otići iz BiH nego da ćemo ostati ovdje, iako nam je srušeno 614 džamija sa munarama i 300 mesdžida, mekteba i ostalih objekata Islamske zajednice”, rekao je Hodžić za Anadolu Agency (AA).

– Džamija otvorena tokom cijele godine –

Dodao je kako je to jedina od četiri džamije građene tokom posljednjeg rata u BiH, koja je ostala u funkciji i danas, a prvi imam bio je Omer ef. Krupalija.

”Želimo da kažemo da je ovo džamija koja je izgrađena i kao odgovor na sve ono što su nam zlikovci i oni koji su neljudi u to doba rušili, naše temeljne vrijednosti i naše džamije”, istakao je Hodžić kako je planirana izgradnja i galerije u kojoj će biti predstavljene sve porušene džamije u BiH.

Hodžić je izjavio kako džamiju pored djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, posjećuju i domaći, ali i strani turisti, većinom iz islamskog svijeta. Dodao je kako je džamija puna svakog petka, kada se klanja džuma-namaz, bez obzira da li je riječ o zimskom ili ljetnom periodu.

Smatra kako u proljetnom periodu, odnosno kada okopni snijeg nema ljepšeg mjesta za odmoriti dušu od ove džamije čiji kapacitet iznosi do 150 vjernika, dok na vanjskom prostoru može stati i nekoliko hiljada.

”Ovdje ima jedan važan dan koji je Rijaset ustanovio, prvi petak u mjesecu augustu je posvećen svim šehidima BiH uz manifestaciju ‘Odbrana Igmana i BiH’. Ide i dova šehidima ovdje i klanja se džuma koju najčešće predvodi reisu-l ulema IZ u BiH, a dovu prouče naši alimi širom Bosne i Hercegovine“, rekao je Hodžić koji je imam Ratne džamije od 2012. godine.

Podsjetio je kako je upravo te godine brigu o džamiji preuzeo Fond memorijala i da se od tada tu klanja svaki džuma-namaz.

Direktor Fonda memorijala Suad Zijadić rekao je kako je planirana izgradnja nekoliko objekata pored Ratne džamije na Igmanu. Do sada je urađeno idejno rješenje, dobijene su određene saglasnosti, a sljedeći korak je dobijanje saglasnosti Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa i Islamske zajednice BiH, koja je vlasnik pojedinih izgrađenih objekata.

Zijadić je rekao kako je planirano da dođe do određene promjene lokacije postojeće tekkije i abdesthane. Abdesthanu, koja bi bila smještena u okviru tekkije, bi trebao zamijeniti šadrvan.

”Odlučili smo se za jednu varijantu u kojoj bi džamiju i tekkiju približili jednu drugoj, a musafirhanu bismo izdvojili kao zaseban objekat. Nastojali smo da nekako duhovno i ono što je svjetovno malo razdvojimo“, kazao je Zijadić.

Istakao je kako su novi detalji projekta dva otvorena amfiteatra namijenjena posjetiocima i na kojima se mogu održavati časovi historije, mektebske nastave, skupovi na otvorenom…

Previous Mahmutćehajić: Naša pluralnost je naša prednost
Next Prije 20 godina Bosna i Hercegovina dobila novu zastavu - Ljiljani i dalje u srcima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Obnavlja se Stari most u Klepcima kod Čapljine

  Općina Čapljina s Federalnim ministarstvom kulture i sporta/Zavod za zaštitu spomenika, kreće s Projektom konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu Klepci. Most u Klepcima jedan je od najstarijih objekata

BH RAZGLEDNICA

Rafting na Uni, putovanje kroz netaknutu prirodu (VIDEO)

Čista i netaknuta priroda na dužini od preko 200 kilometara godinama privlači veliki broj domaćih i stranih turista koji dolaze u ovaj dio Bosne i Hercegovine kako da samo gledaju

Ekonomija/Biznis

‘Olip’ u Visoko stigao krajem prošle godine, trenutno zapošljava oko stotinu radnika. Plan utrostručiti broj zaposlenih

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa saradnicima je obišao proizvodne pogone firme „Olip“ Travnik, koja odnedavno svoju proizvodnju kroz poslovnu jedinicu ima i u Visokom. U razgovoru sa direktoricom poslovne jedinice