Tamex iz Busovače – namještaj izvoze u Njemačku i Austriju. Firma zapošljava više od 450 radnika

Tamex iz Busovače – namještaj izvoze u Njemačku i Austriju. Firma zapošljava više od 450 radnika

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je jučer pogone firme TAMEX u Busovači, koja se 23 godine bavi proizvodnjom domaćeg namještaja i zapošljava više od 450 radnika.

“Namještaj iz ove tvornice je namijenjen za evropsko tržište, a najviše se izvozi u Austriju i Njemačku. O kvalitetu proizvoda porodice Ibreljić svjedoče mnogobrojni certifikati, ali i interes kupaca”, istakao je Dedić.

Ukazao je da je prošla godina bila izuzetno važna za drvopreređivače, te da drvna industrija u Bosni i Hercegovini doživljava stalnu ekspanziju i svake godine bilježi sve veći rast, pogotovo u pogledu izvoza.

Federalno ministarstvo, kako kaže, nastoji da pruži što veću podršku domaćim proizvođačima namještaja kako bi imali obezbjeđenu sirovinu i bili konkurentniji na tržištu.

Prošle godine Vlada Federacije BiH usvojila je dva veoma bitna dokumenta iz oblasti šumarstva: Zakon o šumama i Šumarski program, koji bi se, očekuje Dedić, uskoro sa Programom razvoja drvne industrije trebali naći pred poslanicima Federalnog parlamenta.

Nakon usvajanja zakona slijedi donošenje nove odluke i kriterija za raspodjelu drvnih sortimenata iz državnih šuma.

“Naši privrednici se odavno žale na poteškoće u nabavci sirovine. Planiramo dakle donijeti Uredbu koja će favorizovati preduzeća sa većim stepenom finalizacije proizvoda. Logično je da umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske, trebamo da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta u BiH”, naglasio je Dedić.

Ovom prilikom, upozorio je da problem raspodjele sirovine zahtjeva hitno rješenje.

U slučaju da se zakon o šumama u skorijem roku ne nađe na dnevnom redu sjednica oba doma Parlamenta FBiH Dedić poručuje da će insistirati da nadležno ministarstvo, u ovom slučaju Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, donese Uredbu još prije zakona.

 

Previous Prije 20 godina Bosna i Hercegovina dobila novu zastavu - Ljiljani i dalje u srcima
Next Izetbegović na HRT-u: Priče o 'trećem entitetu' besmislice. Pelješki most se ne može graditi dok se ne riješi granica

You might also like

Ekonomija/Biznis

Novo preduzeće u autodinstriji BiH: EUREL BH uskoro pokreće proizvodnju u Usori

  U martu ili aprilu 2019. godine preduzeće EUREL BH d.o.o. Žabljak, koje se bavi proizvodnjom raznih dijelova za autoindustriju trebalo bi da počne proizvodnju u općini Usora. Kako je

Ekonomija/Biznis

Proizvodnja mlijeka u prošloj godini porasla za 10,6 posto

Proizvodnja mlijeka za piće u Bosni i Hercegovini je u pandemijskoj 2020. godini porasla za 10,6 posto u odnosu na godinu ranije, prenosi AA. U 2020. godini ukupna količina prikupljenog

Ekonomija/Biznis

U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata

Pušten je u rad novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata. Obnovom terminala, Federacija Bosne i Hercegovine će biti u