Ostaci drevne Antigone – “grada ljubavi” privlače sve više turista

Ostaci drevne Antigone – “grada ljubavi” privlače sve više turista

 

Drevnu Antigonu, grad koji je bio izgrađen iz ljubavi, a uništen mržnjom, osnovao je Pir Epirski, 295 godina prije nove ere. Danas njeni ostaci u Albaniji privlače veliki broj turista.

Prve znamenitosti Antigone bila su sela “Asim Zeneli”, jedno od najnaseljenijih u zajednici Antogane, te “Arshi Lengo”.

Krajem 3. vijeka, Pir je bio primoran da se bori u Egiptu. Njegove sposobnosti impresionirale su Bereniku, ženu egipatskog kralja Ptolomeja, koja je odlučila da mu ponudi ruku svoje kćerke, Antigone. U znak zahvalnosti svojoj svekrvi i svojoj prvoj ženi, Pir je odlučio da izgradi Antigonu.

Vijek trajanja ovog grada bio je jako kratak, otprilike 100 godina.

Antigona se bila razvila kao bitan ekonomski, društveni, kulturni i politički centar, a do kraja 3. i početka 2. vijeka p.n.e., poprimila je oblik grada-države te se transformirala u jedno od najznačajnijih antičkih mjesta.

Danas je od Antigone ostalo samo nekoliko zidina koje se nalaze na uzvišenjima oko Doline Drino.

Postoji nekoliko sela izgrađenih oko antičkog parka koja nose različite nazive, ali Pirova Antigona čini njihovo jezgro.

Ostaci Antigone danas svjedoče o slavnoj priči o ovom gradu. Brojni turisti posjećuju ovu lokaciju gdje izbliza mogu pogledati ostatke grada i okusiti njegovu drevnu slavu.

Antigona se nalazi u blizini albanskog grada Gjirokastra, na jugu zemlje, a put koji vodi do arheološkog parka je prilično dobar.

Posjete stranih i lokalnih turista bitne su za ekonomski razvoj ovih sela.

U Dolini Drino postoji nekoliko sela koja čine dio projekta “100 sela”, koji je od ključne važnosti za njihov ekonomski i turistički razvoj, prenosi Albanska novinska agencija – ATA.

Previous Bližimo se cifri od 30 milijardi KM vanjskotrgovinske razmjene (VIDEO)
Next Izvoz meda u protekloj godini povećan za 100% - najviše se izvozilo u arapske zemlje

You might also like

BAŠTINA

Mumin Bajrić krajišku historiju čuva u svom muzeju starina

Bajrić Mumin (76) iz cazinskog naselja Stijena, vlasnik je jedinstvenog muzeja starina, a njegova etnološka zbirka broji preko 100 eksponata. Mumin priča da je prije 6 godina počeo prikupljati stare

BAŠTINA

Prije 38 godina u Sarajevu otvorene Olimpijske igre. Olimpijski muzej nizom sadržaja obilježava godišnjicu ZOI ‘84

Na današnji dan prije 38 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre. Sarajevo je do 14. februara 1984. godine bilo centar svijeta, a

TURIZAM

Svjetsko turističko vijeće predviđa sjajnu budućnost za bosanskohercegovački turizam

  Prema najnovijim procjenama ove organizacije, Bosna i Hercegovina će u narednih deset godina povećati direktni udio sektora putovanja i turizma u BDP-u zemlje sa sadašnjih 2,6 posto na 3,4