U proteklih pet godina broj turista u Bosni i Hercegovini povećan za više od pola miliona

U proteklih pet godina broj turista u Bosni i Hercegovini povećan za više od pola miliona

 

Turizam u Bosni i Hercegovini je jedan od najbrže brzorastućih sektora koji čini važan dio u ekonomiji u cijeloj državi.

Bosna i Hercegovina je u grupi država sa značajnim turističkim razvojem u nekoliko posljednjih godina i prema procjenama Svjetske turističke organizacije nalazi se u vrhu spiska zemalja u svijetu po porastu broja turista sa godišnjim rastom koji je u proteklom razdoblju iznosio i do 20 posto na godišnjem nivou.

U periodu januar – decembar 2017. turisti su u BiH ostvarili 1.307.319 posjeta, što je više za 13,7 posto   i 2.677.125 noćenja, što je više za 12,3 posto  u odnosu na isti period 2016. godine. Broj noćenja domaćih turista bio je viši za 3,8 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 16,2 posto u odnosu na isti period 2016. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U poređenju sa 2012. godinom kada je u Bosni i Hercegovini registriran dolazak 747.827 turista, broj turista u prošloj godini povećan je za 74,8 posto, dok je ostvareni broj noćenja u prošloj godini u odnosu na 2012., kada je ostvareno 1.645.521 noćenje, povećan za 62,3 posto.

U strukturi noćenja stranih turista u prošloj godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (11,8 posto), Srbije (8,1 posto), Turske (7,3 posto), Italije (5,7 posto), Slovenije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po (5,3 posto) i Poljske (4,8 posto), što je ukupno 48,3 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 51,7 posto  noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu u prošloj godini bili su turisti sa: Malte sa prosječnim zadržavanjem od 5,8 noći, iz Kuvajta od 3,7 noći, Irske sa 3,5 noći, Irana i Katara sa po 3,3 noći te Francuske i Rumunije sa po 3,1 noć.

Rezultat navedenih kretanja doveo je i do značajnog porasta prihoda od turizma koji daje veliki doprinos bosanskohercegovačkoj ekonomiji, te uz povećani godišnji rast dolazaka turista zabilježeno je brže širenje usluga u tom sektoru.

U BiH postoje i ljetne i zimske destinacije s kontinuitetom u turizmu tokom cijele godine. S obzirom na to da je pretežno planinska zemlja, Bosna i Hercegovina nudi destinacije iz oblasti ski-turizma, koje su među najboljim u Evropi i predstavljaju popularne zimske atrakcije za skijanje i planinarenje.

Značajan dio turističke ponude BiH osim gradova i njihovih  kulturno-istorijskih znamenitosti, predstavljaju različite aktivnosti vezane za rijeke, jezera, more i močvarna staništa, odnosno nacionalne parkove.

Uz navedene, svakako se izdvaja i vjerski turizam, kao veoma važan segment ukupnog turizma i turističke ponude u BiH sa svojim destinacijama na kojima se prepliću mnoge kulture i religije.

Previous U Bosni i Hercegovini moguće povećanje broja zaposlenih za 2,5 posto i rast plate od 2,3 posto
Next Flaširana voda iz Trnova uskoro na tržištu Saudijske Arabije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevski planinari iznad Blagaja (FOTO)

  Kratku, ali zahtjevnu Via ferratu Vulin potok iznad Blagaja u subotu je prešlo 17 sarajevskih planinara koji su u organizaciji PSD Energoinvest, uz asistenciju vodiča  Huseina Šabića, Zaima Aljičevića

BH RAZGLEDNICA

Vogošćani zasadili 400 sadnica

U Vogošći je za vikend, u organizaciji OU TEMPO, a u saradnji sa Civilnom zaštitom općine Vogošća te uz podršku Općine Vogošća, na čelu sa načelnikom Edinom Smajićem, realizirana akciju

TURIZAM

Smještajni kapaciteti na ovoj bosanskoj ljepotici popunjeni skoro do posljednjeg ležaja (Foto)

Staze i skijališta na olimpijskoj planini Bjelašnici od samog otvaranja zimske turističke sezone prepune su posjetilaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja regije, posebno iz Hrvatske