Bošnjaci Luksemburga kupili stan demobilisanom borcu Armije BiH

Bošnjaci Luksemburga kupili stan demobilisanom borcu Armije BiH

 

Spojiti dva dobra zna biti rijetkost. Međutim, ponekad se i to desi, kao u slučaju o kojem govori ovaj prilog. Dobro koje postoji u našoj Bosni, spojilo se s dobrom koje se nalazi u dijaspori, a sve je rezultiralo realiziranjem još jedne uspješne humane akcije.

 

O čemu se zapravo radi?  – Dobro koje se nalazi u Bosni ogleda se u prisustvu hrabrih Bošnjaka, boraca Armije Bosne i Hercegovine, zahvaljujući čijoj hrabrosti je i opstala naša domovina. S druge strane, dobro koje se nalazi u Luksemburgu je prisustvo svjesnih pojedinaca, Bošnjaka, kojima je izvrsno jasno da imaju ni manje ni više nego li DUG prema našim herojima. Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Gospodaru ljudi, uči nas naša vjera. A kako ne biti zahvalan onima koji su golim životima tokom agresije na Bosnu branili našu domovinu i nevine ljude u njoj?!

 

Konkretno, u akciji koju je pokrenuo  luksemburški tim udruženja “Prosvjetitelj”, u saradnji sa Odborom za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrve genocida u Srebrenici, u Luksemburgu se prikupilo glavnina potrebnih sredstava  za kupovinu stana-garsonjere za borca Armije BiH Jasmina Mutića.

Naš Jasmin je maloljetan ostao bez oba roditelja koji su nažalost strijeljani od strane srpsko-četničkog agresora. Pridružio se Armiji BiH te je nekoliko puta bio i ranjavan. Ovaj demobilisani borac, junak u pravom smislu te riječi, s minimalnom penzijom i bez riješenog stambenog pitanja, nastojao je zaraditi za pristojan život radeći najteže poslove u šumama Kupresa koje je i sam oslobađao. Bošnjaci Luksemburga nisu zaboravili Jasminovo dobro. Kupljen je stan-garsonjera čije slike možete pogledati u sklopu ovog priloga.

Neka je mubarek olsun Jasminu. Mubarek olsun odgovornim članovima “Prosvjetitelja”. Mubarek olsun Bošnjacima Luksemburga.

Svakako, svima je jasno da je u Bosni još na stotine, ako ne i na hiljade slučajeva poput Jasminovog. Na nama nije samo da kritikujemo. Na nama je da pomognemo onoliko koliko možemo. Iako donekle možda i otrcana, izreka koja ukazuje da i najduži put počinje jednim korakom, izgleda nam odgovarajuća da zaključimo ovaj prilog, uz želju da podstaknemo što veći broj naših ljudi kojima je Allah dao imetka, da se uključe u iniciranju i podršci akcija ove vrste – piše identitet.lu.

Previous Mesić: Bosna i Hercegovina je činjenica. Evropa treba mijenjati ljude koji to ne razumiju
Next Podignuta zastava Bosne i Hercegovine u Olimpijskom selu u Pyeongchangu

You might also like

ŽIVOT

Povratnici u dva nevesinjska sela dobili putnu infrastrukturu

Završena je izgradnja puteva u selima Kljuna i Gornja Bijenja u opštini Nevesinje. Time su ova dva sela spojena na cestu koja vodi za Nevesinje i Mostar, a povratnici navode

NAŠI DANI

Svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – Livno

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” u Livnu je u četvrtak održana svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Gost akademije je bio prof.dr. Sedad Dedić koji

NAŠI DANI

Nakon neuspjelih pregovora o Izbornom zakonu, Čović poručuje da nema uvjeta da se organizuju izbori

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas nakon okončanih pregovora o Izbornom zakonu BiH da apsolutno nema uvjeta da se organizuju izbori te da je najviše izgubila