Nema zemlje na kojoj glamočki krompir ne uspijeva

Nema zemlje na kojoj glamočki krompir ne uspijeva

 

Nedžad Kovačević iz Glamoča godinama se bavi proizvodnjom autohtonog glamočkog krumpira. Godišnje posadi oko 20 duluma na kojemu bude prosječno uroda oko 40 tona.

”Zadovoljan sam urodom prošle godine, već su krenule pripreme za ovu godinu”, kaže Nedžad.

Izdržljiv krumpir

Ističe da posla oko krompira ima, ali da se sve može stići. Kaže kako svoj krompir prodaje po 0.50 KM po kilogramu, ako se radi o kupovini na veliko, a 0,80 KM ako se kupuje na malo.

Ovaj krompir ljudi kupuju ponajviše zato što je to najizdržljiviji krompir. Dakle, krompir od prošle godine može vam stajati do iduće godine do petog mjeseca i neće pustiti klice, neće propasti“, kaže nam Nedžad.

Zaštita krompira

Ističe kako bi glamočki krompir  baš, kao i nevesinjski  trebalo posebno zaštiti.

Sjeme pravog autohtonog krompira dolazi s velikih nadmorskih visina. Kada to planinsko sjeme posadite bilo gdje, ono se primi bez obzira kakva je zemlja. Ono je tako dobro“, kaže nam Nedžad.

Glamočka “krompijada”

Glamoč je kraj prepoznatljiv po sadnji krompira, a najviše se sade bijeli i crveni krumpiri.  Tradicionalno Glamočani svake godine organiziraju manifestaciju ”Dani glamočkog krompira” u narodu poznatu kao ”krumpijadu” na kojoj se bira najveći krompir.

Prošle godine najveći krompir je težio 2,140 kg, dok je godinu prije najveći krompir bio težak 1,80 kg.

Izvoz krompira u zemlje EU je dozvoljen 2015. godine. Većina proizvođača ipak glamočki krompir i sjeme prodaje na domaćem tržištu.

 

(Agroklub.ba/MiruhBosne)

Previous Pjanić za britanski Telegraph: Moja država mi je jako bliska. U mojoj porodici uvijek se pričao bosanski jezik i čuvala tradicija
Next Koala Paintings, uspješna Firma iz Tešnja: Imaju 350 radnika, upošljavaju novih 50

You might also like

Ekonomija/Biznis

NEVRA, voda iz srca bosanskih planina pije se i na Bliskom istoku

  Ako je po čemu Bosna i Hercegovina poznata, uz njezinu bogatu historiju i kulturnu baštinu, svakako su prirodni resursi i na prvom mjestu – voda za piće. Naša zemlja

Ekonomija/Biznis

“Pčelica Medina” – imaju 500 košnica, svoje radnje, a izvoze i u SAD

  Kompanija “Pčelica Medina” iz Žepča izvozi med u svijet i svakodnevno ulaže u širenje proizvodnje Muharem Šeper, veteran i RVI, koji se nakon rata odlučio okušati u pčelarstvu, te

MADE IN BOSNIA-387

IMM Cologne 2015: Ogroman interes za namještaj Made in B&H

Izlagači iz Bosne i Hercegovine na sajmu “IMM Cologne 2015″ u Kelnu u prva tri dana ostvarili su više od 200 kontakata, a najveći interes vlada za originalno dizajniran namještaj