Rožajski Bošnjaci glavni donatori za obnovu pravoslavne crkve u Rožajama

Rožajski Bošnjaci glavni donatori za obnovu pravoslavne crkve u Rožajama

 

Da šovinizmu nema mjesta u Rožajama pokazuje primjer 30 Rožajaca muslimanske vjeroispovijesti iz dijaspore koji su udruženim snagama odlučili da skupe novac za obnovu crkve Ružica u ovom gradu na sjeveru CG, piše CDM.

Crkva Ružica, posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja, jedina je crkva u Rožajama, a budući da u ovom gradu živi samo dva posto pravoslavnog stanovništva, njihovi prijatelji muslimani nisu bili lijeni u pomoći.

Rožajci koji žive u Frankfurtu okupili su se oko njihovog zemljaka Rusmira Agovića i dali doprinos u obnovi bogomolje, ne gledajući nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Pravoslavna parohija rožajska se zahvalila prijateljima, ističući da je ovo bio idealan način da pokažu svoju ljubav i želju da pomognu.

“Ovo nam puno znači, a prije svega drago nam je što brinete o prijateljima.Takođe se zahvaljujemo Dejanu Konataru koji je samovoljno inicirao i svojom ljubavlju prema crkvi učinio veliko djelo pokrenuvši ovo prikupljanje od svojih prijatelja. U ime crkve Ružice svima blagodarimo i u zdravlju bili”, kažu iz rožajske parohije. 

Nakon Drugog svjetskog rata kada je srušena crkva Ružica, u Rožajama nije postojala pravoslavna bogomolja.

Velika želja vjernika ostvarila se 1992. godine kada je na istoj lokaciji podignuta crkva sa istim imenom.

Crkva je od tada poprilično dotrajala, pa je potrebno zamijeniti stolariju i krov, obnoviti fasadu i uvesti grijanje.

“Malo rukah-malena je snaga”, a ova priča svjedoči upravo suprotno-gdje ima ljudi snaga je neupitna.

Previous Koala Paintings, uspješna Firma iz Tešnja: Imaju 350 radnika, upošljavaju novih 50
Next Suha šljiva treba biti bosanski brend: Plasiranje šljive na inozemno tržište unosan posao

You might also like

SANDŽAK

Novi Pazar šampion po broju sklopljenih brakova i natalitetu u Srbiji

  U Novom Pazaru je tokom 2017. godine pred matičarem održano 777 vjenčanja, čime ja ovaj grad, pored broja rođenih beba, među vodećim gradovima u Srbiji po broju formalno sklopljenih

SANDŽAK

Poruka iz N. Pazara uoči izbora: Hoćemo pokrajinu Sandžak (Video)

U Srbiji se u nedelju, 21. juna, održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava. Birači će na parlamentarnim

SANDŽAK

Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“

Humanitarna organizacija „Svetionik“ pridružila se globalnoj kampanji Federacije udruženja koja cijene ljude (IDDEF) iz Republike Turske, za urgentnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze. U akciju “Sandžak za Palestinu” koju je