BEĆIROVIĆ: GRAĐANSKE STRANKE TREBAJU IMATI JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIŠTVO

BEĆIROVIĆ: GRAĐANSKE STRANKE TREBAJU IMATI JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIŠTVO

 

Demokratske i građanske stranke u bh. entitetu FBiH trebaju zajednički nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine ne treba biti isključiv iz koje stranke ili iz kojeg naroda će biti taj jedan kandidat, navodi se u današnjem reagovanju zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića povodom poziva stranačkih kolega iz SDP-a BiH da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Dva kandidata za člana Predsjedništva BiH je znak da od projekta ujedinjenog nastupa građanskih stranaka ni u 2018. nema ništa. Svaki birač u bh. entitetu FBiH ima samo JEDAN GLAS ZA JEDNOG KANDIDATA i nije teško sagledati kakvu bi konfuziju i zabunu izazvala činjenica da građanske snage kandidiraju DVA KANDIDATA ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH.

Kada je riječ o kandidatu za člana Predsjedništva BiH u bh. entitetu RS moj stav je da SDP BiH ne treba imati kandidata za Predsjedništvo BiH u ovom entitetu. Argumenti za ovu tezu su brojni i neću ih sada pobrajati. Veliki broj dobronamjernih pojedinaca iz različitih stranaka, grupa, organizacija, udruženja i medija zadnjih sedmica postavljaju mi pitanje u vezi s mojom kandidaturom za Predsjedništvo BiH. Ovo je prvi put da javno iznosim svoje mišljenje o tom pitanju.

Zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine demokratske, građanske i istinske probosanskohercegovačke političke snage moraju postići dogovor o zajedničkom nastupu na Općim izborima 2018. U okviru toga, nužno je postići i međustranački dogovor o jednom zajedničkom kandidatu građanskih i demokratskih stranaka za Predsjedništvo BiH.

Zato želim naglasiti sljedećih pet stvari: iskreno smatram da lični interesi ne smiju biti iznad općih interesa; nisam dio problema, već dio rješenja i zato ću učiniti sve da građanske snage dođu do dogovora o jednom zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH; ne pravim nikakve pritiske, niti bilo koga opterećujem u procesu dolaska do zajedničkog kandidata; odlučno ću nastaviti podržavati i ohrabrivati nastavak dijaloga i dogovor među građanskim i demokratskim političkim snagama; ne tražim ništa za sebe i učinit ću sve da pobijedi politika razuma, odgovornosti, dijaloga i objedinjavanja jer lični interesi moraju biti apsolutno podređeni interesima građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Duboko sam svjestan da bilo čija lična ambicija, sujeta, isključivost, neslaganje ili animozitet prema nekome ne smije biti prepreka dogovoru i zajedničkom nastupu demokratskih i građanskih snaga na Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2018. Vrijeme je da se prekine sa štetnim podmetanjima, špekulacijma i optužbama. Moramo omogućiti da građanske i demokratske stranke u miru, trezveno i odgovorno dođu do najboljih programskih i kadrovskih rješenja. Niko od nas nema pravo na ultimatume i pritiske. Svi treba da radimo svaki dan kao da smo na početku svog posla.

Građanke i građani naše zemlje moraju znati da je jako štetno ako stalno borbu za očuvanje i afirmaciju države Bosne i Hercegovine povezujemo sa nekom funkcijom ili kandidaturom. Mi nemamo rezervene domovine osim Bosne i Hercegovine i svi mi moramo biti, svako na svoj način, njeni advokati i kandidati.

Budemo li tu borbu samo personalizirali, a to je nekima, nažalost, omiljena disciplina, neće biti dobro ni za nas ni za državu. Nema nevažnih ljudi, nevažnih poslova, nevažnih zanimanja, nevažnih kandidatura … Postoje samo oni koji su posvećeni svom poslu i oni koji to nisu. Zato nemojmo svako iskreno zalaganje za očuvanje države Bosne i Hercegovine odmah povezivati s kandidaturom za bilo koju funkciju.

Valjda čovjek može čestito raditi povjereni mu posao i braniti svoju domovinu i bez priče o bilo kakvoj kandidaturi. To su prije nas radile brojne generacije bh. patriota, kao što će to raditi i poslije nas. Budimo dostojni naših najboljih predaka. Naprijed navadeni stavovi su moji lični stavovi i već su prezentirani na organima SDP BiH”, naveo je Bećirović.

Previous Desetogodišnjica nezavisnosti Kosova: Brojne spone između Albanaca i Bošnjaka
Next Vlašić i dalje top zimska destinacija u srednjoj Bosni (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

“Merhamet” pokrenuo akciju prikupljanja pomoći narodu Maroka, pogođenom razornim zemljotresom

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Maroko, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, posredstvom turske  partnerske humanitarne organizacije IHH, uputio je interventnu pomoć u hrani, vodi i lijekovima na postradalo područje. Upravni

NAŠI DANI

Bećirović razgovarao s ambasadorom Države Palestine u Bosni i Hercegovini 

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqom Namoorom o trenutnoj situaciji na Bliskom Istoku Ambasador Države Palestine u BiH Rezeq

NAŠI DANI

Mostar: Manifestacija ‘Bosno i Hercegovino, moja domovino’ skreće pažnju na važnost Dana državnosti

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak je u Narodnom pozorištu Mostar održana manifestacija “Bosno i Hercegovino, moja domovino”, s ciljem razvijanja osjećaja za državu kod učenika,