Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Dragan Čović blokira prijedloga osnova ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, piše NAP.

Ona je to kazala odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Denisa Bećirovića koji je ponovo danas pitao zašto država Bosna i Hercegovina još nije usvojila sporazum s Islamskom zajednicom, napominjući da je to već urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to pitanje je regulirano i s Katoličkom crkvom.

– Ovo govori da nisu svi ravnopravni u Bosni i Hercegovini. Vidimo da Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednice – istakao je Bećirović.

Bosna i Hercegovina zaključila je međunarodne ugovore – Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora još 2007. godine, te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH početkom 2011. je utvrđen identičan postupak zaključivanja ovog ugovora i s Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanje ugovora. Mladen Ivanić I Bakir Izetbegović postigli su dogovor, ali Dragan Čović koči potpis.

Previous Novi Pazar šampion po broju sklopljenih brakova i natalitetu u Srbiji
Next Vujošević: Ovi momci pokazuju da s loptom funkcioniše multietnička Bosna

You might also like

NAŠI DANI

Novine u Srbiji o Ukrajini koja je ‘napala Rusiju’, dok prizivaju rusku vojsku na Balkan

SAD i evropski saveznici u utorak su spremni najaviti nove žestoke sankcije Rusiji nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin formalno priznao dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.  Putinov govor u

NAŠI DANI

Sarajevo darovalo Travniku i Mostaru ručno rađeni top kojim će se obilježavati vrijeme iftara (FOTO)

Gradonačelnik Abdulah Skaka posjetio je danas Mostar, Travnik i sarajevsku općinu Novi Grad i u ime Grada Sarajeva darovao ručno izrađene trofejne topove kojima će se tokom nastupajućeg mjeseca Ramazana

NAŠI DANI

Bećirović: Pragmatični Novalić i Vlada FBiH reagovali dobro

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović u razgovoru za Agenciju Patria govori o koronavirusu, reakciji države Bosne i Hercegovine i entiteta na pojavu