˝Bosnoljublja”: Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini

˝Bosnoljublja”: Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini

 

Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanki kulturni centar Tuzla od februara 2018. godine realizuju novu ideju koja će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku na male ekrane. 

Projekat “Bosnoljublja” će u duhu najsavremenijih televizijskih zabavnih programa biti realizovan uživo, pred publikom u BKC Tuzla, dok će hiljade drugih moći pred tv ekranima biti dio ovog programa i atmosfere.

“Bosnoljublja” imaju namjeru obuhvatiti različite apskete kulture sevdaha, od muzičkog i interpretativnog, do književnog i folklornog. Posljednja srijeda u mjesecu od 20 sati biće rezervirana za “Bosnoljublja” – tematsko predstavljanje mnogobrojnih umjetnika sevdaha i poznavalaca naše muzičke, književne i folklorne baštine, kao i izgradnje sevdalinke kao turističkog brenda, u onom smislu u kome kulturni turizam doprinosi privrednom i marketinškog profiliranju jedne zemlje.

Uz “Bosnoljublja”, ljubitelji pjesme uživaće u jednosatnim interpretacijama najljepših sevdalinki, u izvođenju orkestra koji predvodi maestro harmonike Abasko Bijedić.

– Nećemo zavodoljiti samo zabavna interesovanja, već ćemo nastojati da “Bosnoljublja” budu i svojevrsna edukativna platforma za odgajanje i razumijevanje domoljubnog karaktera pjesama od Bosni. Sa krajnjim ciljem, da ovu ideju brendiramo kao muzičko-edukativni sadržaj, s ciljem da se pjesma o Bosni jednako pjeva i jednako pripovijeda, kao oblik prepoznatljivosti kulturnog bitka naše zemlje – kazala je za Tuzlarije Erda Redžepagić, urednik i voditelj nove emisije.

Prva emisija biće posvećena pjesmama koje nose pečat domoljublja, u čast 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pjesme o Bosni će 28.02.2018. pjevati: Vesna Hadžić, Arif Alajbegović, Sejo Pitić, Nihad Kantić -Šike, Bahrija Hadžialić, Subhija Šehović. Ulaz za posjetioce je slobodan.

U srijedu, 28.02. u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema Bosni i Hercegovini – što i jeste imperativ “Bosnoljublja”.

Izvor: tuzlarije.net   

Previous Kompanija Standard bilježi konstantan rast: Imaju 800 zaposlenih i svoje firme u Njemačkoj i Srbiji
Next Bosanska kompanija gradi stadione za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Damir Šagolj pobjednik prestižnog takmičenja AA Istanbul Photo Awards 2018

  Bosanskohercegovački fotoreporter Damir Šagolj dobitnik je prestižne nagrade za najbolju fotografiju godine na četvrtom takmičenju Istanbul Photo Awards koje organizira Anadolu Agency (AA).   Službeni sponzori takmičenja bili su

KULTURA I UMJETNOST

U subotu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo opera “Zmaj od Bosne”

  U subotu, 2. februara 2019. godine u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta za sve ljubitelje operne umjetnosti, bit će izvedena opera kompozitora Asima Horozića “Zmaj od Bosne” u

BAŠTINA

Muzej soli: Iz neolitskih tava do bosanskih stolova

Jeste li se nekada zapitali, kada solite hranu, kako, odakle, i na koji način je kuhinjska so stigla do vašeg stola? Kako je stoljećima eksploatisana i na koji način je