Eminagića konak, mjesto u koje turisti rado svraćaju (FOTO)

Eminagića konak, mjesto u koje turisti rado svraćaju (FOTO)

 

Tešanjski kraj poznat je po kulturno-historijskom naslijeđu. Jedan od objekata koji privlači pažnju turista svakako je begovska kuća Eminagića konak, koja radi u okviru Muzeja “Tešanj”.

Eminagića konak je izgrađen polovinom 19. stoljeća i spada u red najstarijih i naljepših objekata grada Tešnja. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Pripadao je porodici Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca. Eminagići su u kući živjeli do osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon toga, kuća je potpuno oronula.

U takvom devastiranom stanju, objekat Eminagića konaka je otkupila opština Tešanj i pokrenula inicijativu za njegovom obnovom. Obnovljeni Eminagića konak svečano je otvoren u maju 2011. godine i od tada brojni turisti posjećuju ovo mjesto.

Konak se sastoji od magaze, prizemlja i sprata.

Prizemlje Eminagića konaka ima ukupno sedam prostorija i to: hajat, mutvak,magaza prizemlja, sjeverozapadna soba, jugozapadna soba, južna mala soba i jugoistočna soba. Svaka prostorija u objektu Eminagića konaka je imala svoju namjenu. Neke prostorije su bile oličenje komfora i bogatstva specifične za tadašnje begovske porodice i kulturu življenja.

Sprat Eminagića kuće se sastoji od divanhane, tri sobe u južnom dijelu sprata, abdestluka koji je dograđen uz istočni zid objekta, te dvije sobe i malog dimaluka na sjevernoj strani objekta.

Jedna od soba s elementima komfora je tzv. begova soba. U njoj je sačuvano šiše s rozetom. Soba pruža fantastičan pogled na tešanjsku Gradinu i čaršiju.

Eminagića konak je izuzetan primjer kako se historijsko i kulturno nasljeđe može iskoristiti za unapređenje lokalne turističke ponude i doprinos razvoju lokalne zajednice. Interaktivnost kulturnog sadržaja i brojnost lokalnih učesnika koji su prošli obuku o starim zanatima, lokalnim vještinama obrade drveta i pripremanja jela na starinski način, sve zajedno povećavaju vrijednost lokalnih proizvoda kojima se teži oživljavanju autentičnosti datog historijskog perioda.

Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Izvor: bhstring.net

Previous Bosanski tornjak - popularna pasmina zbog svoje upotrebljivosti. Pas koji plijeni pažnju svojom ljepotom
Next Abdurezak Hifzi Bjelevac: Zatočenik zaborava

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Vodenice, Krupa na Vrbasu (Video)

Krupa na Vrbasu mjesto koje obiluje vodenicama i slapovima, postala je značajno turističko mjesto u u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ledena voda udarajući od kamenje u koritu rijeke ostavlja

TURIZAM

UNSKO SANSKI KANTON – VRATA BOSNE

Unsko-sanski kanton  je zapadna kapija Bosne i Hercegovine i može  se može pohvaliti  prirodnim bogatstvom i kulturno- historijskim naslijeđem.  Rijeke, čist zrak, zemljište, izvorišta pitke i ljekovite vode, umjerena klima-uslovi

TURIZAM

Preporuka američkog časopisa: NP Sutjeska među 25 najboljih mjesta za posjetiti u 2017.

Američki časopis “Gear patrol” svrstao je Nacionalni park “Sutjeska”, kao najatraktivniji dio trase “Via Dinarica”, među 25 najboljih svjetskih destinacija koje treba posjetiti u 2017. godini. Najstariji nacionalni park u