Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji

Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji

 

Svako ko se nekada vozio na dijelu magistralnog puta M-16 dionicom Livno-Kupres zna da se zbog velikog broja livanjskih divljih konja tuda mora voziti opreznije.

Livanjski divlji konji godinama su bili prepušteni sami sebi, odnosno grupi volontera – entuzijasta Planinarsko-ekološkog društva Borova Glava, a često su stradavali na magistralnom putu od nesavjesnih vozača pri velikim brzinama.

To stanje se promijenilo u dugoj polovini 2009. godine kada je Općina Livno donijela odluku da livanjske divlje konje stavi pod zaštitu.

Od tada se njihova brojnost utrostručila – sa 167 njihova brojnost se povećala na više od 400, a svake godine bude i prinove od oko 50 ždrijebadi, piše Radiosarajevo.ba.

U produkciji Helifilma nastao je i nesvakidašnji video – livanjski divlji konji snimljeni su iz zraka.

Uživajte u 4K rezoluciji i nesvakidašnjoj ljepoti ovih divnih životinja.

Previous U utorak promocija knjige ˝Sevdah u srcu, sevdalinka u duši"
Next 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Idilična atmosfera alpskih resorta od sada se može naći i u Tarčinu (Video)

Atmosfera i izgled resorta smještenog u borovoj šumi okruženoj slikovitim planinama podsjećaju na ekskluzivna alpska odmarališta, od kojih se ne razlikuje niti po standardima gradnje niti po kvaliteti hotelijerske usluge.

BAŠTINA

Blagaj – Velagićevina (Video)

U islamskoj kulturi života, voda ima središnju ulogu i značaj. Primjer integriranosti vode u visoku kulturu stanovanja. Kompleks Velagićevine u Blagaju, sagrađen krajem 18. stoljeća. Fotografije i video: Mirza Hasanefendić

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Stari most u bojama američke zastave

Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država! Tim povodom Centar za mir i multietničku saradnju Mostar objavio je osvijetljen simbol Mostara, Stari most iznad Neretve – u bojama zastave