1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.

 Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, saopćilo je da, u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95), državni organi, preduzeća i druge pravne osobe ne rade na Dan nezavisnosti.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. mart obilježava se jedan dan i to na dan samog praznika.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava da je četvrtak,1. mart 2018. godine, neradni dan, saopćeno je iz Vlade FBiH, prenose agencije.

  • Građani Bosne i Hercegovine na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine izglasali su samostalnost naše zemlje. 1. mart proglašen je za Dan nezavisnosti.
  • Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.

-Neposredno nakon proglašenja samostalnosti, Bosna i Hercegovina se našla pod višegodišnjom agresijom susjednih zemalja.

Cijena bosanske slobode visoko je plaćena.. na sadašnjim i budućim generacijama je da izgrade državu ugodnog življenja za sve njene građane. Tako ćemo na najbolji način pokazati da cijenimo sve one koji su sebe ugradili u temelje Bosne u proteklih 1200 godina – od kada se (deveti vijek) naša zemlja prvi put spominje kao zasebna teritorija, sa granicama od Drine do Borove glave.

(MiruhBosne)
Previous Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji
Next Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u Bosni pokreće proizvodnju energetskih pločica

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Haški tužilac: Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego cilj!

Strategija Ratka Mladića i Radovana Karadžića bila je izmjena bosanske demografske slike, koju bi Međunarodna zajednica trebala prihvatiti kao trajnu, kazao je tužilac Alan Tiger u svojoj završnoj riječi, kojim

NAŠI DANI

Njemački novinar o našoj zemlji: Bosna je postala najsigurnije mjesto u Evropi. Duh tolerancije u Sarajevu

  Berlinski list „Die Tageszeitung“ je objavio tekst svog balkanskog dopisnika Ericha Rathfeldera, u kojem se navodi da „njegovi prijatelji, kolege i poznanici iz Njemačke ponovo odlaze u Bosnu.“ Erich

NAŠI DANI

Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli

Sinoć u kasnim večernjim satima počela je puna isporuka toplotne energije gradu Zenici. – Sve je stabilizovano. Trenutno se iz ArcelorMittala isporučuje 66 MW/h toplotne energije. Na vrelovodima nema ispada,