1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.

 Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, saopćilo je da, u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95), državni organi, preduzeća i druge pravne osobe ne rade na Dan nezavisnosti.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. mart obilježava se jedan dan i to na dan samog praznika.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava da je četvrtak,1. mart 2018. godine, neradni dan, saopćeno je iz Vlade FBiH, prenose agencije.

  • Građani Bosne i Hercegovine na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine izglasali su samostalnost naše zemlje. 1. mart proglašen je za Dan nezavisnosti.
  • Nakon pada srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva u 15. vijeku, Bosna i Hercegovina prije 26 godina ponovo je stekla svoju samostalnost i međunarodno priznanje.

-Neposredno nakon proglašenja samostalnosti, Bosna i Hercegovina se našla pod višegodišnjom agresijom susjednih zemalja.

Cijena bosanske slobode visoko je plaćena.. na sadašnjim i budućim generacijama je da izgrade državu ugodnog življenja za sve njene građane. Tako ćemo na najbolji način pokazati da cijenimo sve one koji su sebe ugradili u temelje Bosne u proteklih 1200 godina – od kada se (deveti vijek) naša zemlja prvi put spominje kao zasebna teritorija, sa granicama od Drine do Borove glave.

(MiruhBosne)
Previous Fascinantan snimak iz zraka: Livanjski divlji konji
Next Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u Bosni pokreće proizvodnju energetskih pločica

You might also like

NAŠI DANI

Ambasadorica Austrije u našoj zemlji uručila donaciju od 500.000 vakcina

Primopredaja donacije Republike Austrije Bosni i Hercegovini u vidu 500.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 obavljena je danas u Sarajevu. Dušan Kojić, koji se obratio uime Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva

NAŠI DANI

Srbijanski režiser Srđan Dragojević: Vučić je bio inspirator genocida u Srebrenici

Poznati srbijanski filmski režiser Srđan Dragojević objavio je na svom Twitter profilu niz postova u kojima se oštro obračunao sa javnošću svoje zemlje, piše AJB.  Dragojević je u postu objavljenom

NAŠI DANI

Rat u Gazi: Preživjeli prepričavaju mučna izraelska pogubljenja na terenu

U gradu Gaza, izraelski vojnici pucaju na Palestince iz neposredne blizine, ubijajući ih pred njihovim porodicama Tri dana, Moemen Raed al-Khaldi ležao je ranjen i nepomičan između leševa ubijenih članova