Odata počast heroju odbrane Sarajeva, generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu

Odata počast heroju odbrane Sarajeva, generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu

 

Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini života, a tim povodom ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na njegov mezar odao je počast ovom generalu.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i general Armije RBiH.

– Istinska legenda ostat će u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kada je u tenama i majici kratkih rukava organizovao patriote Sarajeva po ulicama i naseljima da se suprostave agresoru na BiH. To je mogao samo čovjek koji je srcem volio Bosnu i Hercegovinu i koji nije štedio sebe. Bio je omiljen među borcima, sa njima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama – prisjetio se ovom prilikom ministar Fišo.

Po riječima nekadašnjeg generala Armije R BiH Vahida Karavelića, Talijan je bio čovjek kojeg su svi cijenili, voljeli i poštovali. Uvijek nasmijan, i u najtežim trenucima agresije na našu domovinu svojim primjerom je pokazivao saoborcima kako treba biti i ostati insan.

Rođen Mustafa Hajrulahović - Talijan (general ARBiH)

– Bio je kosmopolita koji je poštovao sve ljude, a nama je ostavio u amanet da izgradimo Bosnu i Hercegovinu o kakvoj je on sanjao. Domovinu u kojoj će svi njeni građani biti jednaki i ravnopravni – poručio je general Karavelić.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu.

Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo.

Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči, kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.

 

(NAP/MiruhBosne)
Previous Porodica, prijatelji i bivši suigrači oprostili se od Sabita Hadžića
Next POVEĆANJE IZVOZA MESA KROZ PROJEKAT ZA 1000 BH. PORODICA

You might also like

NAŠI DANI

Hiljade ljudi odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

Preživjeli Srebreničani bili su na čelu kolone Marša mira, koja je jutros krenula iz Nezuka, kod Sapne, kako bi odali počast hiljadama ubijenih u genocidu u Srebrenici u ljeto 1995.

NAŠI DANI

Schmidt se sastao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu razgovarao je sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a (Jake Sullivan) Izjava glasnogovornice NSC Emily Horne o sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana sa

NAŠI DANI

Žujović: Kofa kreča za Mladićev mural je čin normalnog, vaspitanog čovjeka

Član Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović, čovjek koji je bacio kofu kreča na mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu smatra da taj čin ne bi trebalo shvatiti kao