Treći susret bošnjačke omladine u Zagrebu

Treći susret bošnjačke omladine u Zagrebu

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba danas organizuje III. Susret bošnjačke omladine u okviru kojeg će se održati program “Film i sevdah u tri čina”.

Program obuhvaća jedinstveni umjetnički izražaj i fuziju tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke u izvođenju mlade interpretatorice sevdaha Alme Subašić  i glumačke izvedbe regiji poznatog mladog glumca Armina Omerovića. Tokom tri čina, umjetnici će kroz igranu formu filma, scenske igre i sevdalinke, uz zvuke gitare i klavira dočarati svoj umjetnički razvoj od djetinjstva pa do danas.

Armin Omerović (12.08.1990.) filmski, pozorišni i televizijski glumac. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi profesorice mr. Selme Alispahić, gdje diplomira kao najbolji student. Prvi profesionalni glumački projekt dobiva sa svojih 13 godina u filmu „Put lubenica“ redatelja Branka Schmidta. Svoj drugi veliki glumački projekt ostvaruje u filmu „Armin“ Ognjena Sviličića. Igrao je u sljedećim regionalnim i internacionalnim filmovima: „Halimin put“ Arsena Ostojića, „Sarajevo Romeo and JulietShunsuke Morita, „Tourist“ Ariela Shabana, „En Uzun Yol“ Enesa Atesa, „Hiljadarka“ Nenada Đurića, „Mrtve ribe plivaju na leđima“ Kristijana Milića “, “General”, Antuna Vrdoljaka, zatim u TV dramskim serijama: „Crno bijeli svijet“, „Kud puklo da puklo“, „Dobrodošli u Orient Express“, “Počivali u miru”, “Čista ljubav”. Među posljednjim projektima je film “Salvation“ u kineskoj produkciji.

Osvaja nagrade za najboljeg glumca u Bursi (Turska) te u Beogradu na Beo-Festu dobiva nagradu za najboljeg glumca. Dobitnik je i „Večernjakovog pečata“ u kategoriji „Uspjeh godine“. Nominovan je u Los Angelesu za najboljeg mladog svjetskog glumca „Young artist award“ u jakoj kategoriji iz cijelog svijeta. Učesnik je mnogih teatarskih i filmskih radionica među kojima se izdvaja radionica glume u Berlinu sa Meryl Streep i Keanu Reeves.

Alma Subašić (30.05.1994.) pjeva od desete godine života. Prvi solistički koncert izvodi u rodnom gradu Konjicu na svoj deseti rođendan. Iste godine izlazi i njen prvi album. U Lisinskom prvi put nastupa i pjeva sevdalinke sa samo 12 godina i tradicionalno pjeva na koncertima “Sevdah u Lisinskom”. Završava uporedo osnovnu i muzičku školu, potom Gimnaziju. Jedna od najmlađih interpretatorica sevdaha predstavljala je Bosnu i Hercegovinu, bosansku tradiciju i kulturu kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta zajedno sa eminentnim imenima sevdaha poput Hanke Paldum, Mehe Puzić, Zehre Deović i Bebe Selimović.

Pjevala je u brojnim koncertnim dvoranama: Benaroya Hall Seattle, USA, Beethoven Hall Stuttgart, Ataturk Hall Istanbul, Kulturni centar Toronto, Kanada, Sava centar Beograd, Dom Sindikata Beograd,  Narodno pozorište Sarajevo. Dobitnica je BiH Oskara za otkriće godine i nagradu za najboljeg debitanta na Ilidžanskom festivalu.  Predstavljala je bosanski sevdah i tradiciju širom svijeta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Austrija, Švedska, Poljska, Kanada, Amerika). Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko što u životu dotakne. Danas Alma ima 23 godine, nedavno je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje sevdah.

Susret omladine održat će se prema slijedećem programu:

  • 17:00 – 19:00 sati –„Film i sevdah u tri čina“ – Armin Omerović i Alma Subašić
    Mala dvorana KD Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4, Zagreb
  • 20:00 –  21:00 sati – promocija knjige „Istina“ autorice Elmedine Muftić
    Kongresna dvorana h. Salim Šabić, Islamski centar Zagreb, Prilaz Safvet-bega Bašagića 1, Zagreb
  • 21:00 – 23:00 sati – druženje omladine
    Prostorije Omladinskog kluba muslimana, Islamski centar Zagreb, Prilaz Safvet-bega Bašagića 1, Zagreb
Previous GODIŠNJICA SMRTI BOSANSKOG KRALJA TVRTKA (VIDEO)
Next Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na inozemnim tržištima

You might also like

NAŠI DANI

Chicago – kako su Bošnjaci nadjačali antibosanski lobi

Chicago, treći po veličini US grad, postaje dom bošnjačkim iseljenicima već krajem 19. vijeka, dok danas u tom gradu živi oko 70.000 Bošnjaka. Chicago je poznat i kao mjesto s

NAŠI LJUDI

Amerikanci oduševljeni Bosancem koji je svladao nasilnika u Chicagu

Muškarac iz Čikaga sa više od dvije decenije iskustva u samoodbrani oborio je navodnog lopova u ‘7-Eleven’ na sjevernoj strani grada, prikovavši ga za zemlju dok policija nije stigla, pišu

NAŠI LJUDI

Britanski medij o uspješnoj Bosanki – izbjeglica postala multimilionerka

Izbjeglica koja je postala poduzetnica Diana Jenkins viđena je na snimanju s glumačkom postavom Prave domaćice s Beverly Hillsa po prvi put ovog vikenda u Aspenu, piše Daily Mail Online. Ova