Domaći investitori pokazuju snagu: AS Group zainteresovan za kupovinu Mercatora u Bosni i Hercegovini

Domaći investitori pokazuju snagu: AS Group zainteresovan za kupovinu Mercatora u Bosni i Hercegovini

 

Slovenski Mercator je početkom godine oglasio prodaju svojih najvećih tržnih centara u Bosni i Hercegovini, samo nekoliko mjeseci nakon što ih je ponovo preuzeo od hrvatskog Konzuma koji je ušao u krizu i restruktuiranje.

Kako saznaje Nezavisni istraživački centar NICK, interes za kupovinu Mercatora u BiH pokazala je AS Group na čelu sa Rusmirom Hrvićem, jedna od najvećih poslovnih grupacija iz Bosne i Hercegovine koja je već akvizirala brojne kompanije u našoj zemlji.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, pripreme su već neko vrijeme u toku, a partner u ovom projektu za AS Group bi mogao biti iz zaljevskih zemalja.

Prema jednom od naših izvora pregovori su već daleko odmakli, dok drugi ističu kako još uvijek traju razgovori sa partnerom iz zaljevskih zemalja koji traži da samo otkupi objekte, a onda ih iznajmi „AS Group“ koja bi preuzela maloprodaju, saznaje NICK. No, još uvijek nije poznato da li je donesena konačna odluka o ulasku u investiciju. Naši izvori ističu da AS Group smatra kako bi preuzimanje moglo imati dobar efekt za brojne domaće brendove koje ova grupacija ima, a koji su nerijetko zapostavljeni u stranim tržnim centrima.

Mercator na nivou grupacije posluje sa gubitkom, a početkom godine je oglasio prodaju najvećih tržnih centara u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. Eventualni iznos transakcije i uvjeti su poslovna tajna.

Ukoliko dođe do ove transakcije, onda će pored velikog maloprodajnog lanca „Bingo“ i drugi lanac biti u vlasništvu domaćih kompanija što će biti značajna činjenica i podsticaj domaćih privrednicima za dodatne investicije.

  • AS Gropu posjeduje i razvija se u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil. Sjedište je u Tešnju, općini iz koje je čak 13 privatnih kompanija među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini. AS GROUP sačinjavaju prehrambeno – trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika – navedeno je na internet stranici grupacije.

Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.

Previous Vakufnama Isa-bega Ishakovića: Rodni list Sarajeva
Next Franjo Topić: Vjera je u Bosni odredila naciju. Hrvati bolje žive ovdje nego u Austriji

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Srednjobosanskom kantonu povećan broj zaposlenih za 8,37 posto (VIDEO)

Kantonalna služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona pokriva 12 općina, koje se tradicionalno bave proizvodnjom tekstila, te obradom drveta i stakla. Nova tekstilna industrija djeluje u nekadašnjem industrijskom gigantu Borac Travnik,

Ekonomija/Biznis

Kako iskoristiti potencijal bosanskohercegovačke softverske industrije?

Proteklih nekoliko mjeseci intenzivno se govori o velikom potencijalu kojim raspolaže domaća softverska industrija u Bosni i Hercegovini. Od 2013. do 2015. godine softverska industrija bilježi kumulativni rast veći od

Ekonomija/Biznis

Turski ministar trgovine: Bosna i Hercegovina je država sa potencijalom

U sklopu učešća na Sarajevo Business Forumu,  turski ministar trgovine Mehmet Muş se sastao i sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem kao i premijerom Federacije BiH Fadilom