Uspostavom kompletne kontrole neba Bosna i Hercegovina će godišnje zarađivati 20 miliona

Uspostavom kompletne kontrole neba Bosna i Hercegovina će godišnje zarađivati 20 miliona

Krajem naredne godine Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine preuzima kontrolu na kompletnom bosanskohercegovačkom nebu.

Najavio je to direktor Davorin Primorac na prošlosedmičnom Svjetskom kongresu održanom u Madridu. Stvaraju se i tehnički preduvjeti za početak pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru naše zemlje.

Do prije samo nekoliko godina Bosna i Hercegovina nije imala skoro nikakve kapacitete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu. Izrađen je  tranzicijski plan za realizaciju nove faze preuzimanja kompletnog neba. Osposobljavaju se i kadrovi, kontrolori leta koji će raditi u  Sarajevu.

Od novembra 2014. naša zemlja je preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora. I to do visine od 10 hiljada metara. Od tada sve prihodi od letova ostvarenih na tom dijelu neba, umjesto na računima susjednih zemlja, završavaju u Bosni i Hercegovini. A ne u  Srbiji i Hrvatskoj.

“Preuzimanje potpune kontrole neba Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatna sredstva, od 15 do 20 miliona na godišnjem nivou, možda i više”, rekao je za TVSA Nudžeim Rečica, zamjenik direktora BHANSA.

 Preko teritorije Bosne i Hercegovine dnevno preleti oko 1.000 aviona.

 Najviše je  preleta u gornjem sloju gdje su i najviše zarade. Preuzimanjem kompletnog bosanskohercegovačkog neba upotpunosti će biti ispoštovana odredba Ustava Bosne i Hercegovine prema kojem je kontrola zračnog prometa u nadležnosti državnih institucija.

(MiruhBosne/TVSA)
Previous Zaposlili mještane Donjih Agića i okolnih mjesta i osigurali otkup proizvoda
Next Hoše komerc na ljeto otvara fabriku slatkiša - U jedan od najmodernijih pogona u regiji biće uloženo 3 mil. KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

FBiH – Prodaja novih stanova povećana za 38,6 posto!

  Broj prodatih novih stanova u Federaciji Bosne i Hercegovine u četvrtom tromjesečju 2018. u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2017. veći je za 38,6 posto, a u

MADE IN BOSNIA-387

Krajiški kesten u Švicarskoj: Otkup, prerada i izvoz kestena ozbiljan i unosan posao

Nakon maline, „Vrganj-promet“ iz Bužima prije nekoliko dana počeo je sa otkupom i preradom pitomog kestena. Dnevne količine koje se otkupe prelaze dvadeset pet tona i ove aktivnosti trajat će

Ekonomija/Biznis

Digli se iz pepela, izvoze van granica Bosne i Hercegovine i zapošljavaju mlade ljude

Željezara Ilijaš je još jedna u nizu pozitivnih privatizacijskih priča u Bosni i Hercegovini. Ekipa Akta.ba portala je posjetila fabriku utemeljenu još 1952. godine kada je i formirano Preduzeće “Livnica” Ilijaš. Prvi proizvodni kapacitet,