Faris Sitnić, oficir OSBiH koji je pohađao najstariju vojnu akademiju: ‘Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju’

Faris Sitnić, oficir OSBiH koji je pohađao najstariju vojnu akademiju: ‘Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju’

 

Blato do koljena, natopljena odjeća, teret na leđima, brojne prepreke, hiljade sklekova i drugih fizičkih i taktičkih vježbi, napori koji dovode do krajnjih granica ljudskih mogućnosti…

Ako je prva asocijacija na sve nabrojano američki akcioni film, vjerovatno ste upravu. Međutim, među pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je i Faris Sitnić, oficir koji je prošao sve nabrojano u jednoj od tri najprestižnije vojne akademije u svijetu, piše N1.

Riječ je o Cranwellu, najstarijoj zrakoplovnoj akademiji na svijetu koja je osnovana 1919. godine u Velikoj Britaniji.

Faris je rođen u Sarajevu, hobi su mu atletika i šah, a po zanimanju je inžinjer zračnog saobraćaja i oficir u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Uvijek mi se sviđao koncept vojske – red i disciplina. Sve je regulisano pravilima, a u takvom okruženju je lahko raditi“, govori na početku razgovora Faris Sitnić koji je odrastao u sarajevskim mahalama.

Faris ističe da voli Bosnu i Hercegovinu i da je oduvijek na određen način želio i lično da joj doprinese.

Volim akciju, volim dešavanja i dinamičan život, a pored svega toga volim svoju domovinu.“

Pored našeg sagovornika, ulaznicu za Cranwell 2015. su dobili i Arnel Salibašić i Anes Halilović. Uslovi za prijem su bili završen tehnički fakultet, visok nivo poznavanja engleskog jezika i odlična fizička spremnost.

Izvor: OS BiH

Odlučio sam se prijaviti i dati sve od sebe. Primljen sam zajedno sa dvojicom kolega, a mi smo ujedno bili i prvi polaznici iz Bosne i Hercegovine na ovoj akademiji.“

Današnji oficir u OS BiH, da bi nam dočarao epizodu svog života, prisjeća se jednog zadatka koji je trajao punih sedam dana i koji je ostavio snažan utisak na njega.

Bili smo na jednoj od vježbi nas trojica. Radilo se o veoma napornoj vježbi koja je podrazumijevala 18 sati konstantnog hodanja i akcije pod punom opremom. Za odmor smo imali šest sati tokom dana, ali jedan je uvijek morao čuvati stražu dok dvojica spavaju. I tako smo se naizmjenično smjenjivali“, priča Sitnić i nastavlja:

Dnevno smo hodali više od 30 kilometara sa opremom i rancima. Zadatak je bio da, uz sve to, nadgledamo jedan most, a za to vrijeme smo morali biti skriveni, tako da nas niko od instruktora nije smio vidjeti.

Da se Bosanci i Hercegovci uvijek snađu, potvrđuje Farisova angedota sa navedenog zadatka.

Na takvim vježbama jede se isključivo konzervisana hrana u kesama“,priča Faris uz opasku da je riječ o ishrani koje se ne prisjeća rado zbog ukusa.

Sarajlija u najstarijoj vojnoj akademiji: Sve za domovinu

Ipak, mi smo se nekoliko sati častili Haribo gumenim bonbonama, koje sam uspio „prošvercovati”. Gumene bombone su u tim trenucima bile kao da jedemo najbolju hranu na svijetu“, prisjetio se oficir Sitnić kroz smijeh.

Školovanje na Vojnoj akedmiji koju su završili Princ William i Princ Charles za Sarajliju je na samom početku bilo izuzetno zahtjevno, ali je s vremenom sve postajalo lakše. Sitnić ističe da je tokom boravka na Cranwellu stekao veliki broj prijatelja sa kojim je i danas u kontaktu.

Dovođeni smo do svojih fizičkih i psihičkih granica. Na početku je sve, uglavnom, bilo bazirano na osnovnu vojnu obuku, a kasnije se više pažnje posvećivalo akademskom dijelu kao što su grupne diskusije, prezentacije i slično. Stekao sam dobre radne navike, disciplinu i tačnost. Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju.

Da bi danas mogao imati čin oficira u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Sitnić je trebao naučiti vještine koje su potrebne lideru.

Naučio sam kodekse ponašanja u različitim situacijama i scenarijima, ali i kako da budem lider te kako da izgradim odnos prema svojim podređenim i nadređenim.“

Izvor: OS BiH

Tokom školovanja na Cranwellu brojne zadatke je obavljao sa kolegama iz Nigerije, Kenije, Bocvane, UAE, Gane, Jamajke, Trinidad i Tobaga, Libije, Ukrajine, Filipina, Pakistana, Makedonije i drugih zemalja.

Naš sagovornik ističe da su Oružane snage svake zemlje snažne onoliko koliko su stručni i sposobni njeni pripadnici.

Mi u Bosni i Hercegovini imamo izuzetno školovane, obrazovane i sposobne kadrove, kako oficire, tako i podoficire i vojnike“, mišljenja je oficir Sitnić.

Oficir Sitnić, koji danas obavlja dužnost komandira voda u Helikopterskom skvadronu u Mahovljanima kraj Banjaluke, smatra da oficiri koji znanje stiču u Bosni i Hercegovini i inostranstvu itekako sve znaju i mogu prenijeti na pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Previous Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bosanske proizvođače
Next Uskoro na bosanskom tržištu novi brand “Green Farm”

You might also like

ŽIVOT

U augustu pozitivan prirodni priraštaj u Sarajevskom i Ze-Do kantonu

Prema podacima Federalnog zavoda za statistku u augustu mjesecu tekuće godine u FBiH rođeno je 1.609, dok je umrlih 1.706. Iako negativnu stopu nataliteta bilježi većina kantona, ipak se dva

ŽIVOT

Povodom 8. marta: Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila majke Srebrenice

Potpredsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas boravi u Srebrenici. U okviru posjete, sastala se sa majkama Srebrenice i uručila

ŽIVOT

Mi mladi smo ti koji trebamo da našu državu izdignemo na nivo kakav zaslužuje

  Izjava sarajevske studentice kao primjer generaciji… Izjava koju je dala studentica iz Sarajeva, kako ona vidi svoju i budućnost BiH. Gepostet von Televizija Sarajevo – tvsa.ba am Donnerstag, 17.