Faris Sitnić, oficir OSBiH koji je pohađao najstariju vojnu akademiju: ‘Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju’

Faris Sitnić, oficir OSBiH koji je pohađao najstariju vojnu akademiju: ‘Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju’

 

Blato do koljena, natopljena odjeća, teret na leđima, brojne prepreke, hiljade sklekova i drugih fizičkih i taktičkih vježbi, napori koji dovode do krajnjih granica ljudskih mogućnosti…

Ako je prva asocijacija na sve nabrojano američki akcioni film, vjerovatno ste upravu. Međutim, među pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je i Faris Sitnić, oficir koji je prošao sve nabrojano u jednoj od tri najprestižnije vojne akademije u svijetu, piše N1.

Riječ je o Cranwellu, najstarijoj zrakoplovnoj akademiji na svijetu koja je osnovana 1919. godine u Velikoj Britaniji.

Faris je rođen u Sarajevu, hobi su mu atletika i šah, a po zanimanju je inžinjer zračnog saobraćaja i oficir u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Uvijek mi se sviđao koncept vojske – red i disciplina. Sve je regulisano pravilima, a u takvom okruženju je lahko raditi“, govori na početku razgovora Faris Sitnić koji je odrastao u sarajevskim mahalama.

Faris ističe da voli Bosnu i Hercegovinu i da je oduvijek na određen način želio i lično da joj doprinese.

Volim akciju, volim dešavanja i dinamičan život, a pored svega toga volim svoju domovinu.“

Pored našeg sagovornika, ulaznicu za Cranwell 2015. su dobili i Arnel Salibašić i Anes Halilović. Uslovi za prijem su bili završen tehnički fakultet, visok nivo poznavanja engleskog jezika i odlična fizička spremnost.

Izvor: OS BiH

Odlučio sam se prijaviti i dati sve od sebe. Primljen sam zajedno sa dvojicom kolega, a mi smo ujedno bili i prvi polaznici iz Bosne i Hercegovine na ovoj akademiji.“

Današnji oficir u OS BiH, da bi nam dočarao epizodu svog života, prisjeća se jednog zadatka koji je trajao punih sedam dana i koji je ostavio snažan utisak na njega.

Bili smo na jednoj od vježbi nas trojica. Radilo se o veoma napornoj vježbi koja je podrazumijevala 18 sati konstantnog hodanja i akcije pod punom opremom. Za odmor smo imali šest sati tokom dana, ali jedan je uvijek morao čuvati stražu dok dvojica spavaju. I tako smo se naizmjenično smjenjivali“, priča Sitnić i nastavlja:

Dnevno smo hodali više od 30 kilometara sa opremom i rancima. Zadatak je bio da, uz sve to, nadgledamo jedan most, a za to vrijeme smo morali biti skriveni, tako da nas niko od instruktora nije smio vidjeti.

Da se Bosanci i Hercegovci uvijek snađu, potvrđuje Farisova angedota sa navedenog zadatka.

Na takvim vježbama jede se isključivo konzervisana hrana u kesama“,priča Faris uz opasku da je riječ o ishrani koje se ne prisjeća rado zbog ukusa.

Sarajlija u najstarijoj vojnoj akademiji: Sve za domovinu

Ipak, mi smo se nekoliko sati častili Haribo gumenim bonbonama, koje sam uspio „prošvercovati”. Gumene bombone su u tim trenucima bile kao da jedemo najbolju hranu na svijetu“, prisjetio se oficir Sitnić kroz smijeh.

Školovanje na Vojnoj akedmiji koju su završili Princ William i Princ Charles za Sarajliju je na samom početku bilo izuzetno zahtjevno, ali je s vremenom sve postajalo lakše. Sitnić ističe da je tokom boravka na Cranwellu stekao veliki broj prijatelja sa kojim je i danas u kontaktu.

Dovođeni smo do svojih fizičkih i psihičkih granica. Na početku je sve, uglavnom, bilo bazirano na osnovnu vojnu obuku, a kasnije se više pažnje posvećivalo akademskom dijelu kao što su grupne diskusije, prezentacije i slično. Stekao sam dobre radne navike, disciplinu i tačnost. Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju.

Da bi danas mogao imati čin oficira u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Sitnić je trebao naučiti vještine koje su potrebne lideru.

Naučio sam kodekse ponašanja u različitim situacijama i scenarijima, ali i kako da budem lider te kako da izgradim odnos prema svojim podređenim i nadređenim.“

Izvor: OS BiH

Tokom školovanja na Cranwellu brojne zadatke je obavljao sa kolegama iz Nigerije, Kenije, Bocvane, UAE, Gane, Jamajke, Trinidad i Tobaga, Libije, Ukrajine, Filipina, Pakistana, Makedonije i drugih zemalja.

Naš sagovornik ističe da su Oružane snage svake zemlje snažne onoliko koliko su stručni i sposobni njeni pripadnici.

Mi u Bosni i Hercegovini imamo izuzetno školovane, obrazovane i sposobne kadrove, kako oficire, tako i podoficire i vojnike“, mišljenja je oficir Sitnić.

Oficir Sitnić, koji danas obavlja dužnost komandira voda u Helikopterskom skvadronu u Mahovljanima kraj Banjaluke, smatra da oficiri koji znanje stiču u Bosni i Hercegovini i inostranstvu itekako sve znaju i mogu prenijeti na pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Previous Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bosanske proizvođače
Next Uskoro na bosanskom tržištu novi brand “Green Farm”

You might also like

ŽIVOT

Ova 16-godišnjakinja umjesto o izlascima brine o tome kako prehraniti porodicu – i ne žali se!

Emisija Provjereno često donosi priče nekih nevjerovatnih ljudi, onih koji nas sve obore s nogu, za koje smatramo da zaslužuju i divljenje i poštovanje. Pri vrhu liste takvih ljudi, onih

ŽIVOT

Emir Begović sa svojom šestočlanom porodicom doselio u rodno Goražde, namjerava investirati u sport i rekreaciju

Emir Begović, bivši njemački i evropski šampion u kick boxu, vratio se u Goražde! Želi otvoriti najmoderniji fitness studio centar u Bosni i Hercegovini i školu borilačkih sportova… Emir Begović,

ŽIVOT

‘Moj otac je 1995. pomogao Srebreničanima, a danas kroz Bosnu pješačim prema Italiji’

4-godišnji put ekonomiste Waseema Jqbala Ne tako davne 1995. godine, u vrijeme kada se desio genocid u Srebrenici, pakistanska vojska naše izbjeglice iz Srebrenice je prihvatala, hranila i liječila. Sve