Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika

Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika

 

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih inetelktualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović i autor višetomnog Rječnika bosanskog jezika prof.dr. Dževad Jahić potpisali su, u prostorijama Vijeća, Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika bosanskog jezika.

Kako je istakuto na današnjem potpisivanju ugovora, VKBI je putem Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara i Bošnjačkog vijeća iz Crne Gore, obezbjedilo sredstva za nastavak realizacije kapitalnog projekta – izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika, čiji je autor i priredživač prof.dr. Dževad Jahić, sa saradničkim timom. Inače, realizacija ovog projekta rezultat je potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća od 23.12.2017. godine.

Prepoznavajući značaj ovog projekat bošnjačka vijeća iz Srbije/Sandžaka i Crne Gore, putem
predsjednika Sulejmana Ugljanina i Mirsada Džudževića, obavezala su se obezbjediti neophodna
sredstva za izradu IX i X toma Rječnika bosanskog jezika, koja će se sukcesivno doznačavati u 2018. i 2019. godini. Prva tranša sredstava vće je doznačena VKBI od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije/Sandžaka, i ista će nakon današnjeg potpisivanja ugovora sa prof.dr. Dževadom Jahićem, doznačiti autoru.

A6FF0935 ACEB 4224 B93F 8EA57C669BB4
Prof.dr. Dževad Jahić zahvalio se VKBI-u, kao i finansijerima BNV-u iz Srbije i BV iz Crne Gore, i izrazio uvjerenje da će se IX i X tom realizirati, kako je planirano, do januara 2020. godine. Inače, višetomni Rječnik bosanskog jezika biće sačinjen od ukupno 15 tomova.

Predsjednik VKBI prof. Mulabegović iskoristio je priliku da javno pozove Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo nauke, kao i kantonalna ministarstva nauke i obrazovanja, te općine i gradove iz FBIH, da se uključe u finansiranje preostalih pet tomova u narednom periodu.
Predsjednik Mulabegović istakao je da je ovo kapitalni projekat od općeg inetersa za Bošnjake, kao i sve Bosance i Hercegovce kojima je maternji jezik bosanski.
Vijeće će u narednom periodu nastaviti sa obezjeđivanjem sredstava za završetak i realizaciju
Rječnika bosanskog jezika.

Previous Bellissima osnovala sestrinsku firmu: Proizvode uniforme za hotelijerstvo
Next Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja „Ljiljan“

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ministrica vanjskih poslova sastala se sa umjetnicom Aidom Šehović

Tokom susreta koji je održan 1. jula 2020. godine razgovarano je o umjetničkoj instalaciji „Što te nema“, koju je kao znak sjećanja na stradale Srebreničane postavila autorica Aida Šehović. Naime,

KULTURA I UMJETNOST

I to je moguće: Tokom rata ukradene slike iz Bosne, Srbija proglasila svojim nacionalnim dobrom

Centar protiv krijumčarenja umjetnina (CPKU) iz Tuzle objavio je bazu podataka o ukradenim umjetninama iz Bosne i Hercegovine. Na tom spisku se nalazi 109 djela među kojim su četiri slike

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Emir Demir: Osmanski arhivi svjedoci historije mnogih nacija i naroda

Emir Demir je rođen 1974. godine u Kaknju. Školovao se u Zenici, Jordanu, Libanu i Maleziji. Trenutno je na postdoktorskim studijima iz islamske kulture i civilizacije – osmanski period. Trenutni