Kasarna ”Safet Zajko” pretvorena u najveći park u Sarajevu

Kasarna ”Safet Zajko” pretvorena u najveći park u Sarajevu

 

 

Vojna kasarna “Safet Zajko” u sarajevskom naselju Halilovići dobila je potpuno novu funkciju.

Dječiji parkovi, ljetne pozornice, sportski tereni zamijenili su stražarnice i vojne objekte.

To će biti najveći park u Sarajevu, a građanima će na raspolaganju biti za desetak dana.

Sada već Centar za edukaciju, sport i rekreaciju ”Safet Zajko” napravila je Općina Novi Grad Sarajevo, a radovi na tom projektu počeli su u martu prošle godine. Do sada je urađeno više od 40 posto planiranih aktivnosti, a načelnik te općine Semir Efendić novinarima je kazao da će naredne godine, barem je tako planirno, sve biti gotovo.

 

Dužinom parka uređena je i Miljacka. Dvije obale spaja novi most koji je otvoren samo za pješake, i bicikliste. S parkom je povezana i nova biciklistička staza.

Krasi ga brojno zelenilo, novozasađeno i ono koje je već bilo u okviru kasarne.

Neki od mnogobrojnih sadržaja koji su već u funkciji su: teren za nogomet s atletskom stazom, teren za košarku, za odbojku na pijesku, ljetna pozornica, centar za borilačke vještine.

U planu je gradnja više teniskih terena, centara, ljetnih bašti i drugih sadržaja koji su namijenjeni cijeloj porodici, sportistima i rekreativcima.

Pristup parku neće biti dozvoljen poslije ponoći i imat će radno vrijeme.

“Sarajevo kao grad do sada nije imao ‘ozbiljan’ park. Blizu je najvećih naselja, ali je dostupan cijelom gradu” – istakao je Efendić.

 

Previous Zlatnik kralja Tvrtka
Next Oni pobjeđuju: Amel Tuka (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

U Goraždu se okupilo stotine ‘Zlatnih ljiljana’

Oko 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan”i “Zlatne policijske značke” okupilo se danas u Goraždu na tradicionalnom druženju zlatnih ljiljana čiji je domaćin Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja

NAŠI DANI

Nigerijski studenti svjedoče o nasilju hrv. policajaca (VIDEO)

MUP RH negira da su njihovi službenici oteli nigerijske studente i prebacili ih u BiH. Studenti za Žurnal svjedoče o načinu na koji su iz Zagreba prebačeni u šumu kod

NAŠI DANI

Izraelska tvrdnja o Hamasovom tunelu ispod bolnice u Gazi lažna: Na tom mjestu nalazi se rezervoar za vodu

Ispostavilo se da se u dvorištu bolnice za rehabilitaciju i protetiku “Sheikh Hamed bin Khalifa Al Thani” u Gazi, gdje je Izrael tvrdio da se nalazi tunel koji pripada Hamasu,