Turisti pohrlili u Mostar i prije očekivanog vremena

Turisti pohrlili u Mostar i prije očekivanog vremena

 

Za razliku od ljeta kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju u znamenitostima grada Mostara, tokom zime sasvim druga priča. Stara gradsksa jezgra ovih dana puna je domaćih i stranih gostiju. U Turističkoj zajednici kažu gosti iz Evrope počeli su neočekivano pristizati i prije očekivanog vremena.

Na turističkoj karti zemlje, ali i regije, Mostar se nametnuo kao jedna od vodećih destinacija. Stoga i ne čudi ovaj prizor. Iako prava turistička sezona još uvijek nije blizu, bašte su pune , a stara gradska jezgra preplavljena je domaćim i stranim turistima. Uglavnom su oduševljeni Starim mostom i Mostarom.

Prvi put sam ovdje , zapravo je ovo putovanje rođendansko iznenađenje od supruga, i ovo je najbolje iznenađenje koje mi je mogao prirediti. Stigli smo jučer u Sarajevo, slušali smo dosta o vašoj historiji, dosta je tužno, međutim građevine su divne, a ljudi su veoma ljubazni“, rekla je turistkinja iz Turske.

Turista iz Norveške kaže: “Mnogo uživamo, iako nismo znali šta će nas ovdje čekati. Mnogo se lijepo provodimo, ostajemo ovdje do sutra pa idemo nazad u Sarajevo.”

Turista iz Turske: “Ovo je predivno historijsko mjesto, znamo mnogo o ovom gradu, mnogo smo čitali, i vjerujem da bi svi iz Turske trebali doći posjetiti ovo mjesto. Nažalost mi ostajemo samo dva dana ovdje.”

Turistkinja iz Zagreba: “Lijepo je zaista, i lijepo je vrijeme tako da je još ljepše.”

Odmor bez gužve, buke i turističke vreve ono je što im ovaj grad može ponuditi. Godišnje ga posjeti oko milion turista. Iako se turizam ubrzano razvija, postoji još mnogo prostora za poboljšanje turističke ponude, kažu u turističkoj zajednici. Za predstojeću sezonu odrađuju se mnoge stvari koje za cilj imaju poboljšanje ukupne turističke ponude.

Iako je posljednjih godina Mostar bio samo usputna destinacija prema Međugorju i Neumu, u Turističkoj zajednici kažu da Mostar postaje destinacija u kojoj turisti ostaju i zadržavaju se na više dana, te da okolna mjesta koriste za jednodnevne izlete.

Ove zime zabilježen je mnogo veći broj gostiju u odnosu na prethodne godine, a već sada popunjen je veliki broj smještajnih kapaciteta.

Malo prije očekivanog vremena počeli su pristizarti evropski gosti, navikli smo da je najviše posjetilaca iz Azije, ali razgovarajući s vodičima vidimo da je Evropa došla, možda nekih 20ak dana ranije nego što smo očekivali“, rekao je Mensud Duraković, voditelj turističkog ureda Mostar.

Broj turista koji posjete Mostar i HNK, teško je znati u stvarnosti jer još uvijek veliki broj turističkih radnika ne prijavljuje sve goste, pa je time i ocjena pravog stanja gotovo pa nemoguća.

No iako Mostar pohodi velik broj turista, trgovci su nezadovoljni zaradom. Kažu promet u kasama bude i deset puta manji u odnosu na dan u sezoni.

Pa još je to slabo, treba još mjesec dana da bi se nešto počelo dešavati, duga je zima, zima je jako loša“, kazao je Mirza Redžović, trgovac.

Slikar Đenad Bakamović je izjavio: “Ovo nije neka velika gužva, ovo je tek nešto malo počelo, izlazi zima i tek dolazi proljeće.”

Sredinom aprila očekuju veći priliv gostiju, samim tim veće gužve, a po svemu sudeći u jeku sezone tražit će se i soba više.

(N1/MiruhBosne)
Previous Političko organizovanje Bošnjaka Makedonije: Osnovan 'Bošnjački demokratski savez'
Next Skandinavska aviokompanija SAS uvela direktnu liniju Kopenhagen-Sarajevo

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Male ade u Bosanskoj Krupi: Zeleni raj i turistički potencijal

Male ade su jedna od najljepših i najposjećenijih prirodnih destinacija u Bosanskoj Krupi. Nalaze se u središtu grada i čine jedan od glavnih turističkih potencijala ovog malog grada Zelene otoke,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Predstavljena platforma Traventer: Revolucija turizma rođena u Sarajevu

U zgradi Networks poduzetničkog centra u petak 30. juna održana je prva prezentacija “Traventer” b2b online turističkog  sistema. Prezentaciji su prisustvovali klijenti iz mnogobrojnih turističkih agencija, partneri i mediji, a učesnici projekta pojasnili

BH RAZGLEDNICA

Radnici kompanije MS&WOOD i fojnički srednjoškolci zasadili 5.500 sadnica

Radnici industrije namještaja MS&WOOD (Majstori i drvo) i fojnički srednjoškolci zasadili su proteklog vikenda 5.500 sadnica. U dosadašnjim tradicionalnim akcijama pošumljavanja MS&WOOD je zasadio više od 30.000 sadnica šume. U