Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

 

Informacija da je Bosna i Hercegovina među prvim članicama Vijeća Evrope ratificirala Istanbulsku konvenciju iznenadila je mnoge u Hrvatskoj. Možda zato što se o tomu u BiH, za razliku od Hrvatske, nije vodila nikakva javna polemika, a možda i zato što je, uz brojne probleme koje ta zemlja ima u svom funkcionisanju, teško zamisliti da je u nekim segmentima ispred svog okruženja, piše hrvatski Večernji list u članku naslovljenom ‘Istanbulska, dug… U čemu je sve BiH ispred Hrvatske‘.

U nastavku su, mada nevoljko i uz isticanje kojekakvih negativnosti, ipak naveli nešto od onoga u čemu Bosna i Hercegovina prednjači u odnosu na Hrvatsku.

-Malo je poznato da je Bosna i Hercegovina prva od 14 zemalja regije koja je usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez GMO-a, kao i standard za kontrolu genetički nemodificirane proizvodnje zasnovane na riziku.

U Evropi je još mnogo zemalja koje nemaju uređenu ovu oblast.

-Vanjska zaduženost Bosne i Hercegovine je oko šest milijardi eura, dok je zaduženost Hrvatske krajem prošle godine iznosila 41 milijardu eura. U odnosu na Srbiju, koja ima udjel javnog duga u bruto domaćem proizvodu 72,9% te Hrvatsku gdje taj postotak čak 84,2%, BiH doista stoji dobro, jer je udjel javnog duga u BDP-u 40 posto.

Porezni sistem Bosne i Hercegovine također je često metom kritika jer ne stimuliše proizvodnju i strana ulaganja, ali u kontekstu uvođenja financijske i fiskalne discipline BiH je, ipak, po nečemu ispred Hrvatske. Entitet RS još je 2008., a Federacija BiH 2010. godine uvela fiskalne blagajne. Fiskalizacija je u Hrvatskoj počela tek tri godine poslije, i to s vrlo upitnim rezultatima u početnom razdoblju.

Posjedovanje hrvatske putovnice garantuje bezvizni ulazak u znatno više zemalja nego što je to slučaj s bosanskohercegovačkom putnom ispravom. Zbog toga je i danas hrvatsko državljanstvo i te kako popularno i to ne samo među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Razlog za lošiji tretman bh. pasoša u svijetu je i to što se u prošlosti ovi dokumenti olako dijelili pa su do njih lako dolazili i mnogi teroristi i kriminalci. No, danas je bh. putovnica među najmodernijima jer je Bosna i Hercegovina među prvima u svijetu uvela novu generaciju pasoša koji ispunjava četiri uvjeta: lasersku personalizaciju, online akviziciju podataka, polikarbonat stranicu s podacima i sliku u boji.

-U borbi protiv korupcije Bosna i Hercegovina je znatno prije ostatka Evrope poduzela neke korake. Jedan od njih je usvajanje prvog zakona u Evropi o zaštiti uzbunjivača (zviždača) koji uvodi nadležnu državnu instituciju za dodjelu statusa i zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju u predsudskom postupku.

Malo je kome poznato da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regiji koja je dekriminalizovala klevetu i usvojila liberalan zakon o medijima. Također je prva u regiji uspostavila Vijeće za štampu kao samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije.

Konkretan rezultat ovako uspostavljene zakonske legislative i prakse jest da je Bosna i Hercegovina bolje od Hrvatske i drugih susjednih zemalja rangirana po medijskim slobodama prema prošlogodišnjem izvještaju Reportera bez granica.

Analitičar Adnan Huskić kaže kako se može nabrojiti još puno toga u čemu je Bosna i Hercegovina bila ili jest ispred svojih susjeda, poput otvorenih izbornih lista ili modernih propisa o javnim nabavama.

 

(MiruhBosne/večernji)
Previous 1.aprila 1911. godine u Kaknju rođen legendarni partizanski pilot Rudolf Rudi Čajavec
Next Tragovima Bosanskog kraljevstva: Svjedoci moćne srednjovjekovne države (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu

  Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana na današnji dan prije 26 godina, od jedinica Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca. Centralna manifestacija obilježavanja za Tuzlanski

NAŠI DANI

Direktorica FK Sarajevo dobitnica međunarodnog priznanja Leaders Under 40

Generalna direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrina Buljubašić, dobitnica je nagrade Leaders Under 40. Riječ je o događaju koji se organizuje posljednje četiri godine, a za cilj ima prepoznavanje i afirmaciju

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Održana komemoracija u Trnopolju u znak sjećanja na žrtve logora tokom agresije

U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka danas je održana komemoracija u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Trnopolje, kod Prijedora. Predsjednik tog saveza i