Bosanska pamet: Hana Galijašević primljena na pet prestižnih univerziteta u SAD-u

Bosanska pamet: Hana Galijašević primljena na pet prestižnih univerziteta u SAD-u

 

Hana Galijašević iz Bosne i Hercegovine osvojila je pet stipendija za pet prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama: Harvard, Yale, Princeton, Amherst i Colgate.

Haninim nevjerovantim uspjehom pohvalio se njen utac Husein Neno na svom Facebook profilu, prenosi portal Radio Sarajevo.

Podsjećamo, Hana Galijašević iz Velike Kladuše i do sada je oduševljavala velikim uspjesima. Najprije je uspjela  ostvariti sjajan uspjeh na takmičenju iz općeg znanja “The World Scholar’s Cup” koje je održano u Atini, gdje je uspjela osvojiti osam zlatnih i šest srebrenih medalja.

Riječ je o takmičenju koje promoviše vannastavno učenje, te sposobnosti poput debate, govora, argumentativnog pisanja, timskog rada i logičkog povezivanja. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Nevjerovatan svijet”, i obuhvatala je više oblasti od umjetnosti i nauke, do trenutnih dešavanja u svijetu.

Hana je uspjela ostvariti zapažene rezultate takmičeći se kroz testove znanja, timske debate, pisanje eseja i timske kvizove.

Nedavno je na završnom turniru šampiona iz općeg znanja koji je održan u New Havenu na Univerzitetu Yaleu, u kojem je učestvovalo 1.100 takmičara iz 50 zemalja, osvojila nevjerovatnih 14 medalja od ukupno 17 mogućih i to tri zlatne i 11 srebrenih, čime je svrstana u sami vrh ovog završnog turnira.

Previous Tragovima Bosanskog kraljevstva: Svjedoci moćne srednjovjekovne države (FOTO)
Next Turizam donosi velike mogućnosti mladima u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Balkanska matematička olimpijada: Pet medalja za bosanske matematičare

Na Kipru je od 4. do 9. maja održana 39. po redu Balkanska matematička olimpijada (BMO). Nakon 2 godine online olimpijada učenici su napokon imali priliku da uživaju u odlasku

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Uspješni robotičari iz naše države – vodeći na robotičkoj olimpijadi među timovima iz 177 zemalja (Video)

Dio tima bosanskohercegovački robotičari bili su gosti “Jutra za sve” u javljanju iz Mostara. Lejla Nuhić i Fatima Sidran govorile su za Televiziju Bosne i Hercegovine u uspjesima našeg tima

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Održan Dan nauke u Mostaru – predstavljen Pametni staklenik

Završen je još jedan, peti po redu Dan nauke, koji Agromediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić u Mostaru organizuje u saradnji sa Agronomskim-prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Univerzitetom za