Pozitivni trendovi: Bosna i Hercegovina ostvarila suficit i s Francuskom i V. Britanijom!

Pozitivni trendovi: Bosna i Hercegovina ostvarila suficit i s Francuskom i V. Britanijom!

 

Tragom objavljenih podataka da su, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u vanjskotrgovinskoj razmjeni naše zemlje i u ovoj godini nastavljeni pozitivni trendovi, Radiosarajevo.ba je analizirao podatke Vanjskotrgovinske komore (VTK). Oni pokazuju suficit s najmanje 15 zemalja, među kojima i vodećim privrednim silama Europe, ali i ekonomski jakim zemljama svijeta.

Prema istim izvorima, izvoz u prva dva mjeseca 2018. godine iznosio milijardu i 817 miliona KM, što je 17,7 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 673 miliona, što je povećanje za 10,9 posto. Nije sve tako crno.

Ono što je posebno zanimljivo, prvi put smo zabilježili suficit s Njemačkom. U tu ekonomsku velesilu i motor ekonomskog razvoja Europske unije za dva mjeseca smo izvezli više od 280 miliona KM proizvoda, a uvezli oko 272 miliona KM.

Ponovo smo u Njemačku najviše izvozili namještaj, madrace i posteljine itd., i to u vrijednosti + od 70 miliona KM, pa proizvode sa stavke nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički + uređaji, u vrijednosti od 33 miliona KM, a potom odjeću, drvo, drveni ugljen, proizvode od + gvožđa i čelika, obuću, aluminij…

U jednako snažnu Austriju smo izvezli 153 miliona KM vrijednosti robe, a uvezli oko 132 miliona KM. Tamo najviše izvozimo električne mašine, i to više od 31 milion KM. Odličan je
podatak da bilježimo pozitivne trendove ekonomske razmjene s Francuskom. Izvezli smo tamo oko 41 miliona KM vrijednosti raznih roba, a uvezli 27,7 miliona KM. Najviše Francuzima prodajemo obuću i najmeštaj. S još jednom važnom evropskom privredom bilježimo pozitivne trendove – Velikom Britanijom. Izvezli smo u ovoj godili smo skoro 20 miliona KM vrijednosti u robama, a uvezli 11,80 miliona KM.

Sa susjednom Crnom Gorom imamo veliki suficit, pa smo izvezli 61,86 miliona KM, a uvezli oko 12 miliona KM vrijednosti robe. Crnogorci od nas najviše kupuju rude, te gvožđe i čelik.

Iako nismo priznali tu državu, te imamo nesređene odnose u pogledu kretanja ljudi i roba, veoma pozitivan ekonomski skor imamo i s Kosovom. Tamo smo izvozili ove godine u vrijednosti od 19 miliona, najviše opet gvožđe i čelik, ali i mlijeko… Nije li to prilika da naše vlasti ozbiljno razmotre poboljšanje blateralnih odnosa sa Prištinom, makar na polju ekonomije i kretanja.

Na listi pozitivnih ekonomskih skorova za našu zemlju su i Švedska i Norvešaka. Švedskoj smo prodali robe vrijedne skoro 16 miliona, a uvezli oko 13 miliona KM. U Norvešku nešto manje, ali ipak u suficitu. Prodali skoro šest, a kupili robe u vrijednosti odmilion maraka.
  
U Ukrajinu smo plasirali skoro pet miliona maraka u robama, a uvezli 3,52 miliona KM. Dobare odnose imamo i sa Luksemburgom, pa smo tako izvezli 10,78 miliona KM roba, a uvezli 2,4 miliona KM. Ali, ne izvozimo mi samo na Zapad. Pozitivan ekonomski trend imamo sa Saudijskom Arabijom (izvezli 1. 87 miliona KM, i opet u oružju), ali i sa Katarom, Kuvajtom, Izraelom… Naravno riječ je o manjim iznosima, ali, ipak, smo u suficitu, kao uostalom, i sa  dalekom Australijom, gdje smo samo u prva dva mjeseca plasirali skoro pola miliona maraka roba.

Ovakvi podaci su iznimno važni za privredu poput naše, pa je, prema mišljenju ekonomskim analitičarima posebno važno osigurati nastavak pozitivnih trendova, ali i osigurati stabilnost u zemlji, kako bi to bilo moguće.

Previous Mostar obasjan proljetnim suncem: Turisti ispunili staru gradsku jezgru
Next Sarajevo dobilo tvornicu čokolade, ručno rađene delicije vrhunskog sastava

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanija iz Lukavca izgradila veliki proizvodni pogon za njemačkog partnera

Baupartner, graditeljska firma iz Lukavca završila je izgradnju velikog objekta u Laktašima. Riječ je o proizvodno-poslovnom objektu površine impresivnih 26,040 m²! Objekat ključ u ruke, izgrađen po najvišim standardima, za

MADE IN BOSNIA-387

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade ‘Pobjednik’ BIGG SEE Product Design Award 2018

  Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pripala je nagrada “Pobjednik” renomirane BIG SEE Product Design Award 2018 u kategoriji Home, koju dodjeljuje Centar za kreativno gospodarstvo Jugoistočne Evrope BIG.   BIG

MADE IN BOSNIA-387

Nakit ‘Mei’ inspirisan bosanskim ćilimom i stećkom

  Kada su prije godinu Maja i Enis Cucak odlučili da svoju ideju pretvore u stvarnost ni slutili nisu da će naići na oduševljenje, prvo prijatelja, a kasnije i mušterija,