U VEĆINSKI BOŠNJAČKOM NASELJU KORAJ KOD LOPARA DJECA NE MOGU DA UČE BOSANSKI JEZIK

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Koraju kod Lopara traže od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da se vrati „bosanski jezik“. 

U ovoj osnovnoj školi nastavu pohađa 88 učenika te još 64 učenika u šest područnih odjeljenja, podsjetio je danas za Fenu Samir Karasuljić, predstavnik roditelja ovih đaka, uoči današnjeg sastanka potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića s predstavnicima roditelja bošnjačkih učenika iz škola u RS-u u kojima se bojkotira nastava zbog nemogućnosti izučavanja nacionalne grupe predmeta.

Od 88 učenika, koji pohađaju nastavu u centralnoj školi, 81 učenik je bošnjačke nacionalnosti dok je sedam đaka srpske.

Karasuljić je prenio zaključke bošnjačkih roditelja da je broj zaposlenih Bošnjaka svega šest, zbog čega bošnjački roditelji traže da se broj nastavnog i drugog školskog osoblja poveća proporcijalno broju učenika.

Zatražili su i da se promijeni naziv škole u Koraj ili osnovna škola Midhat Begić, jedini akademik s tih prostora, porijeklom iz Koraja.

Roditelji insistiraju i da se školski odbor formira sukladno broju djece koja pohađaju nastavu u školi, odnosno da prioritet bude u korist Bošnjaka jer su evidetno brojniji.

(Fena)

Previous Dijamantska liga: Pogledajte kako je Amel trčao do trećeg mjesta u Briselu
Next Umjetnici novu štetnicu u Visokom ukrašavaju muralom srebreničkih majki

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku

Prethodne sedmice je u Mostaru u okviru ovogodišnjih Susreta bosnista predstavljena Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku. Susrete organiziraju Bosanska lingvistička akademija iz Stoca i Matični odbor BZK “Preporod” s više

NAŠI DANI

Sanja Vulić pred Sudom BiH: ‘Sljedeći put ćemo dovesti 5.000 ljudi. Pa, je*em li vam mamu, vidjećete’

Pristalice i stranački funkcioneri SNSD-a došli su pred Sud BiH kako bi pratili ročište predsjedniku Rs Miloradu Dodiku, prenosi NAP. No, s obzirom na kapacitet sudnice, Sud BiH danas nije

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Srđanove ubice slobodno šetaju ulicama njegovog grada

Na današnji dan većina se s ponosom sjeća trebinjskog heroja Srđana Aleksića kojeg su prije 24 godine na smrt pretukli vojnici VRS-a dok je branio prijatelja Bošnjaka. Danas Srđanove ubice