U Holandiji počeo uzgoj bosanskog brdskog konja

U Holandiji počeo uzgoj bosanskog brdskog konja

 

 Nakon što je tim eksperata iz Australije, Holandije i Slovenije otkrio da bosanski brdski konj posjeduje osobine drevnih pasmina, dvije članice ekspertnog tima iz Holandije odlučile su da počnu sa uzgojem ove pasmine u Holandiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

One su iz Slovenije odvele šest konja, a imaju namjeru taj broj povećati, saopštilo je Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja.

“Iako nisam imao namjeru prodavati konje, jer mi se broj koji sam imao uklapao u moj uzgojni program, na insistiranje Zefanje Vermeulen i Tanje de Bode morao sam im dati dvije rasplodne kobile, jednog pastuhića i jedno žensko ždrijebe, više nismo mogli naći ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Međutim to je za njih bilo nedovoljno pa su kupile i dva kastrata od slovenačkih uzgajivača. Sve konje su odmah odvezle u Holandiju”, rekao je Anton Dolinšek, predsjednik udruženja i vlasnik ergele “Planido”.

Iz udruženja navode da se polako povećava broj zemalja u kojima se uzgaja bosanski brdski konj što je ohrabrujuće s obzirom na činjenicu da je ova izuzetno vrijedna pasmina bila praktično pred nestankom.

“Iako su ovo sve relativno mali koraci naprijed sa stanovišta nas nekolicine koji su uporno borimo da sačuvamo pasminu to su veliki pomaci koji bi u konačnici mogli imati pozitivan ishod. Nama je 2017. godina bila uspješna, pored toga što smo značajno povećali brojnost pasmine, u Federaciji smo dobili dvije nove manje ergele i dva nova perspektivna uzgajivača, objavili smo Drugu matičnu knjigu BBK, pohranili smo genetički materijal na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani, a po prvi put su uzgajivači bosanskog brdskog konja uvršteni u plan Federalnog ministarstva poljoprivrede za poticaje. Iako su ta sredstva skromna nama je važno da smo prepoznati kao neko čiji rad zavređuje pažnju”, rekao je Enver Žiga, predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

U 2018. godini očekuje se dalje povećanje brojnosti pasmine, a planirano je održavanje i dva naučna skupa na kojima bi trebalo da budu prisutni uzgajivači i ljubitelji bosanskog brdskog konja iz svih zemalja u kojima se trenutno uzgaja.

Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja navelo je da je uspjelo značajno smanjiti koeficijent uzgoja u srodstvu što je uvijek problem kod male populacije. Također, uspjeli su sačuvati obje stare linije pastuha i uvedu dvije nove, dok su kod rasplodnih kobila sačuvali sve stare rodove i uveli 8 novih rodova.

“Vrlo je značajno i to da se povećava interes za bosanskog brdskog konja pa s pravom očekujemo dalji napredak u 2018. godini”, naveli su iz ovog udruženja.

Previous Dubai: Investitori iz Emirata namjeravaju u Bosni graditi hotel sa 7 zvjezdica
Next 'Armija RBiH jedna od velikih vojski u historiji ratovanja' (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Apsurdi: Zašto je na slobodi Rade Danilović koji je tražio granatiranje Goražda “u cilju odmazde”!?

“Molim dejstvo artiljerije po gradu Goraždu u 17 sati 18.10.1993. godine u cilju odmazde za devet poginulih boraca 3. PLPBR”, napisao je pukovnik Rade Danilović, komandant 3. Podrinjske lake pješadijske

NAŠI DANI

Speiegel opet proziva Schmidta. Pomenuli i ispad u Goraždu

“Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt sve je više na udaru kritika. U pismu Odboru za vanjske poslove Bundestaga, Društvo za ugrožene narode poziva šefa odbora

NAŠI DANI

Popularnim muzičarima iz Bosne žele zabraniti ulazak u Srbiju

Muzički dvojac iz Srajeva, Jala Brat (Jasmin Fazlić) i Buba Corelli (Amar Hodžić), godinama su među najpopularnijim u Bosni i Hercegovini i okolnim zemljama. Njihova muzika, do uglavnom mlađe publike,