Turisti iz zavidovićkih kamenih kugli crpe pozitivnu energiju

Turisti iz zavidovićkih kamenih kugli crpe pozitivnu energiju

 

Najveće nalazište kamenih kugli u našoj zemlji je na području Zavidovića, gdje ih je na više lokacija pronađeno stotinjak. U Parku kamenih kugli na lokaciji Duboki potok sačuvano je dvadesetak.

Iako nikada sa sigurnošću nije otkriveno kako su nastale i za šta su tačno služile, kamene kugle u Zavidovićima se i dalje pronalaze.

Hilmo Ćatić iz mjesta Paravci, prilikom radova u blizini kuće, pronašao je kamenu kuglu prečnika oko 70 centimetara.

Kaže da su najprije mislili da je u pitanju veći kamen, zbog čega ju je bager, nažalost, oštetio, ali primijetivši pravilni oblik, počeli su ručno otkopavanje.

– Komšije dolaze da vide kuglu i zaista je fascinantna ta preciznost oblika – kaže Hilmo, čije će dvorište krasiti ovaj primjerak.

Posljednjih desetak godina jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Zavidovića su Park kamenih kugli u mjestu Grab i nedavno pronađena, kako je potvrđeno, najveća u svijetu – kamena kugla u mjestu Podubravlje.

Ova mjesta posjećuju organizirane grupe turista iz čitavog svijeta. Samo u toku prošle godine Zavidoviće je zbog ovog fenomena posjetilo oko 3.000 turista, a posjete se organiziraju u saradnji s Arheološkim parkom „Bosanska piramida sunca“.

Prirodnjaci koji dolaze iz cijelog svijeta, od Tajvana do Teksasa, iz kugli, kažu, crpe pozitivnu energiju.

 

(Avaz/MiruhBosne)
Previous 'Armija RBiH jedna od velikih vojski u historiji ratovanja' (VIDEO)
Next FBiH: Najviše novozaposlenih u Tešnju, Ilidži i Zenici (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Reportaža o Sarajevu u New York Timesu: Grad trajnog optimizma (FOTO)

U junu, nakon dugoga dana, zatekao sam se u lutanju Ferhadijom, pješačkom zonom koja datira iz 16. vijeka i smještena je u srcu Staroga Grada u Sarajevu. Za toplijih večeri,

BH RAZGLEDNICA

Bosna i Hercegovina: Dok je u Sarajevu padao snijeg, Mostar obasjan suncem

  Dok je većina Bosne i Hercegovine okovana snijegom, te je većim dijelom dana padao i u prijestolnici Sarajevu, Mostar je obasjan suncem. Iako puše snažna bura zrakama siječanjskog/januarskog sunca

BH RAZGLEDNICA

Uslovi za skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini sve bolji

Uslovi za skijanje na planinama u Bosni i Hercegovini uslijed novih snježnih padavina sve su bolji. Na Babinom Dolu na olimpijskoj planini Bjelašnici pokraj Sarajeva snježni prekrivač porastao je na