SurTec-Eurosjaj: Bosanska firma koja pokreće firme u regionu. Proizvode za Ford, BMW, Audi

SurTec-Eurosjaj: Bosanska firma koja pokreće firme u regionu. Proizvode za Ford, BMW, Audi

 

U industrijskoj zoni Igman živi proizvodnja, u njoj se 24 sata proizvode razni dijelovi od onih za autobomile, brodove do onih za namjensku industriju.

Svaka firma je priča sa sebe, a kako kažu oni koji u njoj najviše borave dobro je dok rade, jer potrebe za odlazak iz države nemaju.

Ekipi poslovnog portala Akta.ba bila je gost Surteca- Eurosjaja firme koja već 21. godinu uspješno posluje na bh. tržištu i koja je otvorila svoja vrata za sve svoje klijente, ali i one koji žele više saznati o novim tehnologijama i proizvodima firme.

Direktor kompanije Jasmin Badžak kaže kako ovdje nema stanka kada su u pitanju investicije.

“Svake nove godine imamo po jednu novu tehnologiju”, kazao je Badžak, napominjući kako je pogon kataforeze (površinske zaštite metala koja se uglavnom koristi u autoindustriji) bio posljednja investicija kompanije čime je zaokružena 21. tehnologija za 21. godinu postojanja kompanije.

Svakako uvođenje ove tehnologije se poklopilo i sa standardizacijom firme koja je prošle godine dobila ISO TS standard za autoindustriju.

Uvođenjem novih tehnologija u firmu stižu i novi upiti za proširenje posla, a neki od njih su iz zemalja regije Srbije, Hrvatske, Slovenije… Osim navedene investicije u kataforezu kompanija je imala i investiciju u restoran koji je smješten u krugu fabrike.

PROIZVODNJA AUTODIJELOVA ZA FORD, BMW I AUDI

U adaptaciju zgrade restorana i opremu je utrošeno oko 300.000 maraka, a kako kaže Badžak investicija se skoro pa vratila.

SurTec-Eurosjaj ne miruje, otvaranjem pogona kataforeze ostavljen je prostor za novu liniju. S obzirom da je trenutni kapacitet skor pa popunjen, ubrzo će početi postavljanje još jedne linije.

Urađen je i projekat za obradu aluminija, a već stižu i upiti od strane firmi iz Gradačca, Mostara…koje rade proizvode od aluminija.

Ovo nije kraj njihovih planova. Pokreću firme i u regionu. U Zagrebu je već aktivna i funkcioniše pod imenom “Eurosjaj Zagreb”, dok će u Srbiji funkcionisati pod imenom “Eurosjaj Čačak”. Razmišljaju da uskoro pokrenu i firmu u Crnoj Gori.

“Cilj je preko svojih firmi olakšati uvoz i izvoz robe koja dolazi kod nas na žaštitu, odnosno da naši pogoni budu bliže našim kupcima iz regiona”, pojašnjava Badžak.

Osim investicija tu su i veliki poslovi, poput proizvodnje autodijelova za BMW, Audi…, a  nedavno je i sa Fordom dogovorena saradnja na proizvodnji uzglavnica za njihova vozila.

Ono što je zanimljivo za ovu kompaniju jeste, da su uz nove investicije stalno radili i na edukaciji kadra, koji je nakon završene obuke uglavnom i zadržan u kompaniji. Također, već tradicionalno kompanija je otvorila put do zaposlenja svim mladim inženjerima mašinstva, hemije ili elektrotehnike.

Tako da se u zadnje dvije godine 25 mladih pridružilo uspješnom timu SurTeca-Eurosjaja i rade u saradnji sa starijim kolegama sa klijentima iz Njemačke.

ŽENE U PROIZVODNIM POGONIMA

Kako je rad u proizvodnji isključivo muški posao u SurTecu-Eurosjaju su od prošle godine dali šansu i ženama da se okušaju u proizvodnji.

Njih dvadesetak je zaposleno, a u pogonu kataforeze planiraju zaposliti još žena, što će se i desiti nakon izgradnje mokrih čvorova i gardarobe.

Minela Perva i Dženita Bloban, samo su dvije djevojke od njih 20 u ovoj kompaniji, koje nisu čekale da posao u struci, one se bore za svoje bolje sutra, za ostanak u Bosni i Hercegovini i vjeruju da za mlade u državi ima nade.

Minela je budući inžinjer mašinstva prije šest mjeseci došla je u ovu kompaniju. Nije čekala posao u struci, ali i završetak fakulteta, prihvatila je ponudu SurTeca Eurosjaja i kaže da se nije pokajala. Zadovoljna je uslovima rada, a iskustvo joj je najbitnije, kao i radna navika.

“Vjeruje da će napredovati i da će nakon sticanja zvanja inženjera mašinstva napredovati i u struci”, kaže Minela, napominjući kako joj je najvažnije da dobro komunicira sa svojim radnim kolegama, prvenstveno muškarcima, koji su ovdje većina i koji su uvijek tu kada treba pomoć.

Njena radna kolegica Dženita dijeli mišljenje. Sa završenim poljoprivrednim fakultetom nije našla posao u struci, ali je sretna što je dobila mogućnost da radi i napreduje.

Previous Aerodrom Tuzla: Rast broja putnika za 60%. Turci zainteresovani za ulaganja
Next Bosanska pamet: Almir Badnjević - jedan od najistaknutijih naučnika na svijetu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Švedske klompe od bosanskog drveta hit u Americi

  Kako u Bosni i Hercegovini ima još uvijek zanimljivih i neispričanih priča pokazuje i primjer kompanije Maguba koja već četiri godine u maloj općini Turbe kod Travnika proizvodi poznate

BIZNIS

Kladanjski Ramex: Trenutno zapošljava više o 350 radnika; proizvodi za svjetski poznati koncern „Ikea”

  Delegacija Vlade TK na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem danas je zajedno sa načelnikom Općine Kladanj Jusufom Čavkunovićem posjetila firmu Ramex u Kladnju. Ramex je lider drvne industrije na

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina će praviti novu haubicu vrijednu 2 miliona maraka!

  Tvornica mašina i hidraulike „Bratstvo” iz Novog Travnika (BNT-TmiH) trebala bi uskoro početi s proizvodnjom prototipa nove samohodne haubice kalibra 155 milimetara, čiji će domet iznositi 50 kilometara, saznaje