SurTec-Eurosjaj: Bosanska firma koja pokreće firme u regionu. Proizvode za Ford, BMW, Audi

SurTec-Eurosjaj: Bosanska firma koja pokreće firme u regionu. Proizvode za Ford, BMW, Audi

 

U industrijskoj zoni Igman živi proizvodnja, u njoj se 24 sata proizvode razni dijelovi od onih za autobomile, brodove do onih za namjensku industriju.

Svaka firma je priča sa sebe, a kako kažu oni koji u njoj najviše borave dobro je dok rade, jer potrebe za odlazak iz države nemaju.

Ekipi poslovnog portala Akta.ba bila je gost Surteca- Eurosjaja firme koja već 21. godinu uspješno posluje na bh. tržištu i koja je otvorila svoja vrata za sve svoje klijente, ali i one koji žele više saznati o novim tehnologijama i proizvodima firme.

Direktor kompanije Jasmin Badžak kaže kako ovdje nema stanka kada su u pitanju investicije.

“Svake nove godine imamo po jednu novu tehnologiju”, kazao je Badžak, napominjući kako je pogon kataforeze (površinske zaštite metala koja se uglavnom koristi u autoindustriji) bio posljednja investicija kompanije čime je zaokružena 21. tehnologija za 21. godinu postojanja kompanije.

Svakako uvođenje ove tehnologije se poklopilo i sa standardizacijom firme koja je prošle godine dobila ISO TS standard za autoindustriju.

Uvođenjem novih tehnologija u firmu stižu i novi upiti za proširenje posla, a neki od njih su iz zemalja regije Srbije, Hrvatske, Slovenije… Osim navedene investicije u kataforezu kompanija je imala i investiciju u restoran koji je smješten u krugu fabrike.

PROIZVODNJA AUTODIJELOVA ZA FORD, BMW I AUDI

U adaptaciju zgrade restorana i opremu je utrošeno oko 300.000 maraka, a kako kaže Badžak investicija se skoro pa vratila.

SurTec-Eurosjaj ne miruje, otvaranjem pogona kataforeze ostavljen je prostor za novu liniju. S obzirom da je trenutni kapacitet skor pa popunjen, ubrzo će početi postavljanje još jedne linije.

Urađen je i projekat za obradu aluminija, a već stižu i upiti od strane firmi iz Gradačca, Mostara…koje rade proizvode od aluminija.

Ovo nije kraj njihovih planova. Pokreću firme i u regionu. U Zagrebu je već aktivna i funkcioniše pod imenom “Eurosjaj Zagreb”, dok će u Srbiji funkcionisati pod imenom “Eurosjaj Čačak”. Razmišljaju da uskoro pokrenu i firmu u Crnoj Gori.

“Cilj je preko svojih firmi olakšati uvoz i izvoz robe koja dolazi kod nas na žaštitu, odnosno da naši pogoni budu bliže našim kupcima iz regiona”, pojašnjava Badžak.

Osim investicija tu su i veliki poslovi, poput proizvodnje autodijelova za BMW, Audi…, a  nedavno je i sa Fordom dogovorena saradnja na proizvodnji uzglavnica za njihova vozila.

Ono što je zanimljivo za ovu kompaniju jeste, da su uz nove investicije stalno radili i na edukaciji kadra, koji je nakon završene obuke uglavnom i zadržan u kompaniji. Također, već tradicionalno kompanija je otvorila put do zaposlenja svim mladim inženjerima mašinstva, hemije ili elektrotehnike.

Tako da se u zadnje dvije godine 25 mladih pridružilo uspješnom timu SurTeca-Eurosjaja i rade u saradnji sa starijim kolegama sa klijentima iz Njemačke.

ŽENE U PROIZVODNIM POGONIMA

Kako je rad u proizvodnji isključivo muški posao u SurTecu-Eurosjaju su od prošle godine dali šansu i ženama da se okušaju u proizvodnji.

Njih dvadesetak je zaposleno, a u pogonu kataforeze planiraju zaposliti još žena, što će se i desiti nakon izgradnje mokrih čvorova i gardarobe.

Minela Perva i Dženita Bloban, samo su dvije djevojke od njih 20 u ovoj kompaniji, koje nisu čekale da posao u struci, one se bore za svoje bolje sutra, za ostanak u Bosni i Hercegovini i vjeruju da za mlade u državi ima nade.

Minela je budući inžinjer mašinstva prije šest mjeseci došla je u ovu kompaniju. Nije čekala posao u struci, ali i završetak fakulteta, prihvatila je ponudu SurTeca Eurosjaja i kaže da se nije pokajala. Zadovoljna je uslovima rada, a iskustvo joj je najbitnije, kao i radna navika.

“Vjeruje da će napredovati i da će nakon sticanja zvanja inženjera mašinstva napredovati i u struci”, kaže Minela, napominjući kako joj je najvažnije da dobro komunicira sa svojim radnim kolegama, prvenstveno muškarcima, koji su ovdje većina i koji su uvijek tu kada treba pomoć.

Njena radna kolegica Dženita dijeli mišljenje. Sa završenim poljoprivrednim fakultetom nije našla posao u struci, ali je sretna što je dobila mogućnost da radi i napreduje.

Previous Aerodrom Tuzla: Rast broja putnika za 60%. Turci zainteresovani za ulaganja
Next Bosanska pamet: Almir Badnjević - jedan od najistaknutijih naučnika na svijetu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Solana proizvela 128.000 tona soli, izvoz povećan za 80 posto

Tuzlanska Solana prošlu godinu završila je s najboljim poslovnim rezultatima u poslijeratnom razdoblju. Ukupno je proizvedeno 128.000 tona soli, što je najveća proizvodnja od 1992. godine, a što je za 5,5

MADE IN BOSNIA-387

U Bosni i Hercegovini rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u prvom polugodištu

U Bosni i Hercegovini je u prvom polugodištu ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH objavila

MADE IN BOSNIA-387

Koteks Tešanj: Vojnici Crne Gore nosit će bosanske pancire

Ovih dana se realizuje ugovor koji je bosanskohercegovačka firma Koteks iz Tešnja prije mjesec dana potpisala sa Ministarstvom odbrane Crne Gore. Posljednji poslovni ugovor sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, koji