Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine.

Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja Bosanskog Petrovaca.

Brojne delegacije porodica stradalih, boračkih organizacija, predstavnici vjerskog i kulturnog života, obišli su spomen obilježja poginulim borcima i šehidima, te Fatihom i polaganjem cvijeća, odali počast onima koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ove godine se obilježava jubilej, Dvadeseta godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca, te povratak u ustavno-pravni poredak Republike Bosne i Hercegovine.

Na Centralnom spomen obilježju šehidima Bosanskog Petrovac više od pedeset delegacija položilo je cvijeće i odalo počast onima koji su dali život za slobodu.

Cvijeće su položili predstavnici kantonalnih i općinskih organa, političkih stranaka, boračkih udruženja, javnih ustanova, te privrednih subjekata općine Bosanski Petrovac.

Centralna manifestacija biti će održana večeras u 19 sati na Trgu u Bosanskom Petrovcu, na Gradskoj bini, sa koje će se građanima obratiti brojni gosti. Biti će priređeno i bogat kulturno zabavni program. Današnje slavlje biti će završeno svečanim vatrometom.

Bosanski Petrovac je oslobođen 14. septembra 1995. godine tokom velike operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine. U grad su prve ušle jedinice 502. viteške brdske brigade.

 

Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Bosanska armija na čelu sa 5. i 7. korpusom koje su predvodili legendarni generali Dudaković i Alagić zaustavljena je tek nadomak Banja Luke, zaustavila ih je politika.

(mb)

Previous Operacije 'Breza 94': Sad ih “poreni”, Remzo, Mladić je s njima! (VIDEO)
Next 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

You might also like

NAŠI DANI

Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Naš ugledni književnik Abdulah Sidran jučer je (utorak) u Jelisejskoj palači bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emamnuel Macron). Na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija (Bernard-Henri Lévy), Makron je priredio

NAŠI DANI

Goraždanski simbol otpora “Most ispod mosta” bit će u potpunosti rekonstruisan

Rekonstrukcija poznatog goraždanskog “Mosta ispod mosta” u potpunosti će biti okončana do 18. septembra ove godine, kada se obilježava Dan općine i BPK Goražde. Sanacija mosta koja se odvija u

NAŠI DANI

Klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama Vlasenice: Poražavajuće da su četiri zločinca odgovarala za 2.500 žrtava

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama velikosrpskog zločina u proljeće 1992. godine u tom gradu koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH