Spomenici islamske kulture najveće turističke atrakcije u Andaluziji

Spomenici islamske kulture najveće turističke atrakcije u Andaluziji

 

Alhambra, Velika džamija u Cordobi, Reales Alcazares, Alcazaba su neki od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine izgrađeni za vrijeme muslimanske vladavine u Andaluziji

Andaluzija je najjužnija i najsunčanija španska pokrajina i dio Iberijskog poluotoka koji je tokom osam stoljeća bio pod muslimanskom vladavinom, što je ostavilo trag na kulturu, arhitekturu, način života, ali i na jezik koji se razlikuje od standardnog španskog jezika, a naziva se još i andaluzijskim govorom ili dijalektom, javlja Anadolu Agency (AA).

Granada, Sevilla i Malaga su andaluzijski gradovi koji su bili dom slavnih umjetnika poput Pabla Picassa, a o kojima je pisao i Ernest Hemingway u romanu “Sunce se ponovo rađa”.

Simbolom ujedinjene Španije smatra se upravo Granada, a simbol tog andaluzijskog grada svakako je Alhambra ili Crvena palata. Riječ je o prekrasanom i romantičnom kompleksu monumentalnih spomenika islamske kulture i jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Španiji.

Izgrađena u XIII stoljeću Alhambra je jedno od sedam svjetskih čuda, a nestvarnom ljepotom, posebno u vrijeme zalaska sunca, nalik je palatama opisanim u “Hiljadu i jednoj noći”, znamenitoj zbirci kratkih priča arapske i perzijske književnosti.

Jedan od najznačajnijih spomenika islamske kulture u Andaluziji je i Velika Abd-al-Rahmanova džamija u Cordobi koja je izgrađena u VIII stoljeću i kao i Alhambra nalazi se na UNESCO-voj listi spomenika svjetske kulturne baštine.

Kompleks sa ukupno 1.293 stuba naknadno je pretvoren u katedralu Mezquita de Cordoba.

Najveći i glavni grad Andaluzije je Sevilla, a njenim starim gradskim jezgrom dominira Reales Alcazares, kraljevska palača. Prvobitno je građena u XII stoljeću, a naknadno je kompleks dograđivan, međutim on i dalje predstavlja spomenik islamske kulture u tom dijelu Evrope.

Na listi UNESCO-ove svjetske kulturne baštine je upisana kao najstarija kraljevska palata koja se i dalje koristi u te svrhe, a prizor upotpunjuju prekrasni bazeni u dvorištu u kojima se oslikava maurska arhitektura.

Malaga je još jedan andaluzijski grad čija glavna turistička atrakcija palata Alcazaba također predstavlja značajan spomenik islamske kulture. Dom gradskih vladara iz XI stoljeća smješten je uz antički amfiteatar koji su Rimljani izgradili stoljeće prije nove ere.

Previous Obilježena godišnjica Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu
Next Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima

You might also like

BAŠTINA

Dragulj južne Hercegovine džamija Kotezlije Muje

Na putu za Trebinje iz pravca Ljubinja na obronku brda Lipnice, s desne strane puta, samo 2 kilometra prije Popova polja u selu Kotezi stoje ostaci džamije. Narodna tradicija veli

HISTORIJA

Veliko antifašističko naslijeđe bošnjačkog naroda: Održana tribina “Muslimanske rezolucije u Bosni i Hercegovini u II svjetskom ratu”

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organiziralo tribinu “Muslimanske rezolucije u Bosni i Hercegovini u Drugom  svjetskom ratu”. Uvodničari na ovoj tribini bili

BAŠTINA

Misterija ćilima kojeg čuva Zemaljski muzej zainteresirala naučnika iz Italije

  O safavidskom ćilimu iz 17. stoljeća koji se od kraja 19. stoljeća čuva u Zemaljskom muzeju BiH, italijanski naučnik i istraživač Alberto Boralevi čitao je u enciklopedijama čitav svoj