Sarajevski sajam knjiga 30. put otvorio vrata

Sarajevski sajam knjiga 30. put otvorio vrata

 

Jubilarni 30. Sarajevski sajam knjiga otvorio je jutros vrata prvim posjetiocima koji će ovih dana uživati u velikoj ponudi izlagača iz BiH, regije, ali i šire, javlja Anadolu Agency (AA)

U okviru Sajma knjiga koji će trajati do 23. aprila, u Sarajevu će narednih šest dana izlagati nešto više od 160 izlagača iz 12 zemalja. Međunarodna manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, ali tu su sa svojim kulturnim centrima i publikacijama Turska, Slovenija, Iran, Saudijska Arabija i druge zemlje.

Ovogodišnji sajam, kao i prethodnih godina, organizuje Centar Skenderija u saradnji s partnerom TKD Šahinpašić.

Amer Kapo, direktor KJP Skenderija, i Azer Kurtović, direktor TKD Šahinpašić, poželjeli su dobrodošlicu prvim posjetiteljima i uručili im prigodne poklone, odnosno knjige.

Kurtović je poželio dobrodošlicu svim gostima, podsjetivši kako je ovo jubilarni 30. sajam.

“Ove godine imamo povećani broj izdavača, ali isto tako i više izložbenog prostora, riječ je o oko 2.000 kvadrata izložbenog prostora. Tu je veliki broj izdavača iz BiH i regiona, s nekoliko značajnih učesnika koji nisu izdavači, ali koji su tradicionalno prisutni na sajmu”, rekao je Kurtović, te dodao:

“Ove godine očekujemo još veći broj posjetilaca nego što je to bilo prošle godine. Tokom svih šest dana sajma imat ćemo i cjelodnevni program u okviru kojeg će se održavati i promocije na kojima će brojni autori predstaviti svoja djela.”

Kurtović je podsjetio kako je prošle godine sajam posjetilo blizu 100.000 ljudi, te kako su svakako očekivanja do ove godine on bude još posjećeniji.

Amar Šikalo, ispred izdavačke kuće “Dobra knjiga”, od 2006. godine izlaže na sajmu.

“Ove godine predstavljamo oko 500 izdanja, očekujemo da će posjećenost biti na visokom nivou. Smatramo da je sajam veoma koristan, kako za izdavače tako i ljubitelje knjige”, rekao je Šikalo.

Prvi posjetilac danasnjeg sajma je Anto Vrankić, 83-godišnji penzioner.

Ističe kako već godinama posjećuje sajam, te kako kući ima malu biblioteku knjiga koje je dobio na poklon kao prvi posjetilac sajma.

“Kada sam prvi u redu za plaćanje računa, zašto ne bih bio prvi u redu na sajmu”, kazao je Vrankić za AA.

Dodao je da godinama posjećuje sajam, a da je njegov brat nekada bio i organizator izložbe knjiga.

“Mislim da je ovo jedini sajam u Skenderiji koji je uspio očuvati tradiciju dobrih sajmova”, kazao je Vrankić.

On je rekao da iako penzija nije na nivou, uvijek se trudi da kupi i pročita poneku knjigu.

Na pitanje da li mladi danas imaju naviku za knjigu, daje pesimističan odgovor.

“Nažalost, rijetko mogu vidjeti negdje da je pred mladom osobom otvorena knjiga. Nedostaje im čak međusobne komunikacije, da ne govorim o čitanju. Oni danas sjede u kafićima jedni pored drugih, toliko da zaborave da sjede zajedno”, kazao je Vrankić.

Kao prvi posjetilac danas je dobio knjigu “Historijska usmena predanja iz Bosne i Hercegovine”.

Posjetioci poručuju kako će interesovanja za knjigu uvijek biti, a ono što očekuju su što bolja sniženja.

Među prvima na sajmu je bila Nejla Bajrović (20) iz Goražda, studentica turskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerzitet u Sarajevu.

“Zadovoljna sam ponudom, ima i nekih novih izdavača. Posebno me zanima stručna literatura. Cijene kao da su prošle godine bile prihvatljivije”, kazala je Bajrović, a na pitanje koliko vremena posvećuje čitanju, odgovorila je:

“Obzirom da pišem za jedan omladinski časopis, volim čitati, a isto tako i pisati. To mi je uvijek bio glavni hobi. Mislim da je to jako dobro i svima preporučujem. Mislim da smo danas nekako više zaokupljeni nekim nebitnim stvarima, kao što su internet i društvene mreže. Sve to mnogo oduzima vremena. Mislim da bi bilo dobro da dnevno bar dva sata odvojimo za čitanje.”

Sajam je idelna prilika za građane da kupe knjige po povoljnim cijenama, da otkriju nove trendove iz oblasti svog interesovanja i prisustvuju promocijama i upoznaju se sa autorima i književnicima.

U okviru sajma biće dodijeljene nagrade u više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti. Programom su predviđeni okrugli stolovi i stručni skupovi o aktuelnim temama u oblasti knjižarstva i književnosti. Također, biće organizovane i dječije radionice.

Sajam će trajati šest dana i svi zainteresovani ga mogu posjetiti u dvorani “Mirza Delibašić” Kulturno-sportskog centra Skenderija u periodu od 10 do 19 sati.

Previous Godišnjice: Akcija Pretis bila je presudna za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine
Next Od 1. jula - Nakon 27 godina talgo vozom od Sarajeva do Bihaća

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sjećanje na našeg uglednog historičara Mustafu Imamovića (1941 – 2017)

Profesor emeritus na Pravnom fakultetu u Sarajevu Mustafa Imamović rodio se u Gradačcu 29. januara 1941, a umro je u Sarajevu 23. januara 2017. godine. Studirao je, diplomirao, magistrirao i

KULTURA I UMJETNOST

Tuzlanska premijera dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki 26. oktobra u BKC TK

Dokumentarni film “Kvale” (2023) o životu Nisveta Džanke, nakon premijere u Sarajevu, bit će prikazan i u Tuzli u okviru 4. Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, koje organizuje Bosanski kulturni centar

SPORT

Brojni sportski i kulturni događaji povodom obilježavanja 40. godišnjice Sarajevske olimpijade

 Četrdeseta godišnjica Zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu u neredne dvije sedmice bit će obilježena brojnim međunarodnim sportskim takmičenjima, kulturnim događajima i manifestacijama.  Godišnjici obilježavanja ZOI prisustvovat će