Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

 

Izgradnja vjetroelektrane Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR trebalo bi da počne u ovoj godini, rekao je za eKapiju predsjednik Uprave firme Imres Smart Greenergy iz Livna Pero Vrdoljak nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa turskom kompanijom Enprode.

Sporazum o realizaciji izgradnje VE Široka draga potpisan je u srijedu (25. aprila 2018. godine) na devetom Sarajevo Business Forumu.

– Projektom je predviđenja izgradnja vjetroparka sa 16 turbina. Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Prva faza se odnosi na instalisanu snagu od 65 MW, dok će nakon završetka druge faze instalisana ukupna snaga vjetroelektrane biti oko 100 MW – objasnio nam je Vrdoljak.

Dodao je da je sada u fazi izbor proizvođača turbina i da je tender otvoren do sredine maja.

– Već smo izgradili glavne pristupne puteve, a trenutno se rade pristupni putevi ka mikro lokacijama. Izvođač ovih radova je firma Roko commerce iz Livna – rekao je Vrdoljak.

Podsjećamo, u blizini ovog vjetroparka planirana je i izgradnja hidroelektrane Široka dragavrijedne oko 1,6 mlrd EUR, što će biti najveća reverzibilna hidroelektrana (RHE) u jugoistočnoj Evropi.

– Trenutno smo u fazi projektovanja reverzibilne hidroelektrane Široka draga i to može da traje i do tri godine – istakao je Vrdoljak.

Podsjećamo,  u obližnjem Duvnu/Tomislavgradu prehodnog mjeseca u rad je puštena vjetroelektrana Mesihovina, jedna od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Evrope. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura.

(MiruhBosne/eKapija)
Previous Izbjeglice u Sarajevu: Građani nude smještaj, hranu i odjeću
Next Almir Kapić svjetski prvak u brazilskoj džiju-džici!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prvi put premašio milijardu maraka

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za period 2012.- 2017. godina u kojoj se navodi da je izvoz ovih proizvoda iz Bosne

Ekonomija/Biznis

Qatar Airways: Nova linija će ojačati bh. ekonomiju

Generalni direktor Qatar Airways Grupe Akbar Al Baker tokom boravka u Sarajevu sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je

MADE IN BOSNIA-387

U Travniku otvoren novi pogon tekstilne kompanije Fortitudo

Novi pogon kompanije “Fortitudo”, namijenjen proizvodnji muških sakoa, otvoren je svečano danas u Travniku, a u njemu bit će uposleno 120 radnika. U tekstilnoj industriji Fortitudo d.o.o. u Travniku danas