O hapšenju generala Dudakovića: ‘Nepotrebna predstava za nemoguću optužnicu’

O hapšenju generala Dudakovića: ‘Nepotrebna predstava za nemoguću optužnicu’

 

Gosti večerašnjeg Dnevnika TV1 Mirsad Tokača, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina i Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH komentarisali su hapšenje generala Atifa Dudakoviča, bivšeg komandanta 5.korpusa Armije RBiH.

– Uzimajući u obzir iskustvo u ranijim slučajevima, apsolutno sam siguran da optužnicu protiv generala Dudakovića nije moguće održati. Nažalost, u BiH je stalno potrebno podsjećati da su tužilaštvo i odbrana dva ravnopravna sudionika pred sudom. Dakle, to što je tužilaštvo podiglo neku optužnicu ne znači da je ona utemeljena i apsolutno sam uvjeren da se generalu Dudakoviću, Sili nebeskoj neće dokazati krivica. On je nevin i ostaće nevin.

Također, moram istaći da je još davno trebalo oformiti fond za odbranu ovakvih slučajeva. Što se tiče takozvanog Centra za istraživanje ratnih zločina u RS-u, oni su u predmetima protiv Ejupa Ganića i Jovana Divjaka i doslovno podmetali fabricirane dokaze. Slično je bilo i u slučaju Jurišić. Zato sam siguran da će odbrana generala Dudakovića sve to imati u vidu. Također, nadam se da će država BiH stati iza ovog heroja. Da nije bilo 5.korpusa, u Bihaću bi nam se dogodila nova Srebrenica, samo većih razmjera, rekao je Arnaut.

Mirsad Tokača smatra da Tužilaštvo BiH već godinama ne radi posao koji treba da radi:

– Ova predstava koju su danas priredili je bila potpuno nepotrebna. Gospodin Dudaković je godinama dostupan Tužilaštvu BiH. Nikada nije izbjegavao bilo kakvu vrstu vlastite eventualne odgovornosti. Svaki drugi postupak koji baca ljagu na tog čovjeka koji je najveći bosanski heroj i najveći heroj odbrane ove zemlje je potpuno nepotreban. Žalosno je da oni koji su do jučer nosili uniforme i oni koji su razarali ovu zemlju, sada hapse one koji su je branili, istaknuo je, između ostalog, Tokača.

 

  • U gradskoj vijećnici u Bihaću večeras je na zahtjev Kluba vijećnika SDA održana vanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici jednoglasno usvojili Deklaraciju o mjestu i ulozi 5. korpusa Armije RBiH 1992. – 1995. godine i nepravednom hapšenju ratnog komandanta 5. korpusa Armije RBiH generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca.
  • Prošireni Upravni odbor Udruženja generala Bosne i Hercegovine održao je, danas u Sarajevu, vanrednu sjednicu po pitanju hapšenja generala Atifa Dudakovića i 11 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH. Istaknuto je da odbijaju sumnju u časni put Dudakovića i njegovih suboraca.
  • U Mostaru je danas održan skup građana na kojem je iskazana podrška penzionisanom generalu ARBiH Atifu Dudakoviću.

 

Previous Marija Kotromanić – Bosanka na njemačkom dvoru
Next Neum spremno dočekuje ljetnu sezonu (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Tanović poručio Karajliću: Sarajevo nije isto jer ga je četiri godine bombardovala srpska vojska

  Nenad Janković, poznatiji kao dr. Nele Karajlić, prije nekoliko dana promovisao je knjigu “Fajront u Sarajevu” u Banjoj Luci, a prilikom gostovanja na televizijama i intervjuima nezaobilazno je pitanje o

NAŠI DANI

”Sistem javnih bicikala” od mjeseca maja u Sarajevu

Nextbike sistem javnih bicikala dolazi u maju. Sam sistem podrazumijeva postavljanje 6 terminala na atraktivnim lokacijama u gradu. Sistem će imati ukupno 50 bicikala koji će biti na raspolaganju svim

NAŠI DANI

Fočanski povratnik- neimar: Podigao most na Sutjesci!

Doveo je asfalt u selo, obnovio školu, a sada gradi i most na Sutjesci. Nakon rata i izbjeglištva u Austriji, Enes Hajdarević Hans, kao uspješan biznismen, vratio se prvo u