OTVORENA IZLOŽBA „SREDNJOVJEKOVNE POVELJE I PEČATI BOSANSKIH VLADARA I VLASTELE“

OTVORENA IZLOŽBA „SREDNJOVJEKOVNE POVELJE I PEČATI BOSANSKIH VLADARA I VLASTELE“

 

„Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele“ autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj.

Na izložbi je prikazano 15 panoa sa srednjovjekovnim poveljama i 15 replika reprezentativnih pečata bosanskih vladara i vlastele. Predstavljene povelje i pečati nastajali su u periodu 1189 -1461. godina i obuhvataju kompletan period postojanja srednjovjekovne Bosne. Nažalost, velika većina izložene građe danas se ne nalazi u Bosni i Hercegovini, a najveći dio potiče iz Državnog arhiva iz Dubrovnika.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili direktor Muzeja Tešanj te Jasmin Mandžukić, autor izložbe. Uz izložbu je štampan i prigodni katalog sa teksom prof. dr. Emira O. Filipovića, a dočaran je i ambijent jedne srednjovjekovne pisarnice.

Svi posjetioci Starog grada Tešanj imat će priliku vidjeti izložbu „Povelja i pečata“ do sredine juna, a nakon toga izložba seli u Zemaljski muzej u Sarajevo te samostan Duha svetoga u Fojnici.

Previous Decenija Art kuće sevdaha: Nominacija sevdalinke za listu UNESCO-a najvažniji zadatak
Next Glavni grad Bosne i Hercegovine istovremeno preplavljen turistima i migrantima

You might also like

BAŠTINA

Stolačka ljepotica jedinstvenog minareta: Džamija u Dabrici ohrabrenje i pokretač stanovnika

Više od četiri vijeka otkako je prvi put izgrađena stolačka ljepotica, džamija Safer-age Begovića, poznata i kao džamija u Dabrici minareta jedinstvenog u osmanskoj arhitekturi, u obliku sahat-kule i sada

NAŠI LJUDI

BKUD “Nur” Oberhausen: ” Bosno, naša domovino, u srcu te nosimo”

Bošnjačko Kulturno-Umjetničko-Društvo “Nur” iz Oberhausena (Njemačka), velikim trudom i radom čuva tradiciju i običaje, kao i narodne folklorne igre. Osnovano je 2009. godine, a broji preko 100 članova raznih uzrasta.

HISTORIJA

Katarina Kosača Kotromanić, kćerka humskog velikaša i supruga kralja Bosne

Na današnji dan 1478. u Rimu je preminula Katarina Kosača Kotromanić – kćerka bosansko-humskog velikaša hercega Stjepana, supruga bosanskog kralja Tomaša. Rođena je u Blagaju sredinom treće decenije 15. vijeka,