U Travniku od sutra u funkciji turistički voz ‘Ćiro’

U Travniku od sutra u funkciji turistički voz ‘Ćiro’

 

Travnik će od sutra biti bogatiji za novu atrakciju, a radi se o turističkom vozu “Ćiro” koji će posjetiteljima omogućiti obilazak grada i posjetu brojnim znamenitostima.

Riječ je o projektu preduzeća “Sejdić”, a kako je kazala glasnogovornica Emina Mandžuka, “Ćiro” je opremljen modernom audio opremom koja će omogućiti putnicima da, na nekoliko svjetskih jezika, saznaju zanimljivosti o objektima i lokacijama pored kojih prolaze.

– Ideja se rodila prije godinu-dvije, a sada konačno može zaživjeti jer su stvoreni svi uvjeti i pribavljene sve potrebne dozvole. Travnik je prekrasan grad koji ima mnogo toga pokazati, pa smo željeli te ljepote učiniti dostupnijima, kako turistima, tako i građanima Travnika. Mnogi ljudi koji posjete grad, osobito starije osobe i djeca, nisu u prilici vidjeti, recimo, Stari grad ili Bašbunar, tako da smo im htjeli to omogućiti – kazala je Feni Mandužuka.

Prva vožnja, koja je planirana sutra, na Međunarodni praznik rada, počet će u 7 sati ispred Zavičajnog muzeja i bit će besplatna i to na relaciji od Plave vode, prema Starom gradu i Bašbunaru, te dalje kroz grad, pored Šarene džamije, do početnog odredišta.

Kako ističu pokretači inicijative, turistički voz ima i simobličku važnost, s obziroma na značaj koji je imala uskotračna pruga i parni vlak za stanovnike ovog područja.

Kako je navedeno na web stranici Zavičajnog muzeja u Travniku, trasa željezničke pruge uskotračnog kolosijeka Lašva – Travnik stavljena je u promet 1893. godine, a dvije godine kasnije probijena je i trasa željezničke pruge za Donji Vakuf – Bugojno – Jajce.

Nakon ukidanja uskotračne pruge 1975. godine, parni voz “Ćiro”, koji se sastoji od lokomotive i dva vagona, ostavljen je na brigu općini Travnik, te se danas, nakon restauracije, nalazi kao eksponat u dvorištu Zavičajnog muzeja.

Previous Bihać: Održan veliki skup podrške generalu Dudakoviću (FOTO)
Next IT stručnjaci iz Bosne i Hercegovine su na cijeni (VIDEO)

You might also like

TURIZAM

National Geographic uvrstio Mostar na listu 25 kultnih evropskih gradova

  Ugledni magazin National Geographic objavio je listu 25 kultnih evropskih gradova koje treba posjetiti i istražiti. Na listi se našao i Mostar, a National Geographic u tekstu piše kako

BH RAZGLEDNICA

Rekonstrukcijom gradskog trga Ilijaš dobija novi vizualni identitet

  Brojni važni projekti trenutno se realiziraju na području općine Ilijaš. Građevinska sezona se koristi u punom jeku kako bi se što više gradilo, a time uslovi života u ovoj

BH RAZGLEDNICA

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

  Naučno istraživanje bosanskog brdskog konja otkrilo je potencijalne veze sa konjem dalekih predaka, izvještavaju danas bh. mediji. Tim istraživača i naučnika iz Holandije i Australije boravio je na ergeli