Hus i Zmajki vode djecu kroz srednjovjekovnu Bosnu

Hus i Zmajki vode djecu kroz srednjovjekovnu Bosnu

 

Najmlađi stanovnici Bosne i Hercegovine, a i oni koji imaju koju godinu više, uskoro će imati priliku na jedan drugačiji način naučiti ponešto iz historije ove zapadnobalkanske države, piše AJB.

Naime, organizacija Sitan vez iz Sarajeva priprema bojanke za djecu u kojima se obrađuje srednjovjekovna Bosna, a koje će biti dostupne svoj djeci u BiH, bez obzira na imovinsko stanje.

Same bojanke prate avanture Husa i Zmajka, likove koji su nastali na osnovu jedne historijske ličnosti – Husein-kapetana Gradaščevića, „Zmaja od Bosne“. On upoznaje male i velike čitatelje sa stećcima, bosanskim kraljevima, gradovima…

Mnoge ideje

„Sitan vez je nastao kao odgovor na probleme sa kojima se naše društvo suočava: neznanje, pasivnost, manjak samopouzdanja, nedostatak samopoštovanja, i strateška dezorijentiranost. Cilj nam je promovirati i jačati svijest o sopstvenoj historiji, kulturi, tradiciji, i naciji da bi potakli aktivno učešće u kreiranju sopstvene stvarnosti i budućnosti“, za Al Jazeeru navode iz ove organizacije.

Kažu kako iz te vizije dobijaju mnoštvo ideja i projekata.

„Ali, konačno je tu i jedan usmjeren djeci – našim nasljednicima. Uslijed nedostatka edukativnog materijala namijenjenog našoj maloj raji, našim malenim prijateljima i prijateljicama, Sitan vez je kreirao ovu bojanku.“

 

Na pitanje koji tim stoji iza ove bojanke, odgovaraju:

„Dizajn i ilustracije potpisuje mladi bračni par, Sabina i Zdravko Cvjetković. Ideja i koncept je plod mašte Harisa Hadrovića, a izdaje je udruženje Sitan vez iz Sarajeva.“

Bez prepreka znanju

Navode kako su ova djela namijenjena djeci uzrasta od 18 mjeseci do 10 godina.

„Ideja bojanki je da se prezentuju motivi i scene iz bogate bosanske (bosanskohercegovačke) historije na jednostavan i lijep način. Odabrali smo lika Husein-kapetana Gradaščevića koji, uz pomoć svog zmaja (Zmajki), obilazeći znamenite historijske trenutke i dočarava ljepotu naše bosanske kulture i historije kroz kratke opise scena“, objašnjavaju.

Dodaju kako je Gradaščević je jedna pozitivna historijska ličnost koja svojim djelima impresionira i „nudi rješenje bosanskog jedinstva, ravnopravnosti i borbe za suverenitet naše zemlje“.

„Kao Zmaj od Bosne je vjerovatno jedna od najprepoznatljivijih bosanskih historijskih ličnosti.“

Mnogima je bitna cijena, jer brojne bh. porodice nisu u prilici izdvojiti euro ili više za bojanku zbog teškog imovinskog stanja.

„Želimo da prvi tiraži od nekoliko hiljada komada budu besplatni jer nam je ultimativni cilj da bojanka dođe do što većeg broja djece bez obzira na imovinsko stanje njihovih roditelja. Ne želimo da novac bude prepreka znanju, a vjerujemo da postoji dovoljno dobre volje onih koji to sebi mogu priuštiti da nas pomognu u našim nastojanjima“, kažu iz Sitnog veza.

„Nakon toga želja nam je da se ove bojanke prodaju po nekoj minimalnoj cijeni na svim prodajnim mjestima u BiH.“

Pozitivne reakcije

Kažu kako od samog početka nailaze na veliki interes javnosti, te kako su pozitivno iznenađeni reakcijama javnosti na njihovu kampanju.

„Zaista vjerujemo da ćemo uspjeti dostići cilj“, dodaju.

Hus i Zmajki neće stati na jednoj bojanci.

„Hus i Zmajki nastavljaju svoje avanture u narednim mjesecima. Za početak imamo za cilj kreiranje seriju od pet bojanki koje će djecu voditi kroz čarobni svijet naše bogate historije“, ističu iz Sitnog veza.

Prvi primjerci bi uskoro trebali izaći na svjetlo dana i mališanima u BiH pokazati bogatstvo historije ove države.

 

 

Previous Na Trebeviću brojni izletnici: Turisti iz EU iznenađeni načinom obilježavanja 1. maja
Next Više od 800 mladih ima priliku ući u redove Oružanih snaga BiH (VIDEO)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Premijerno prikazan film o bosanskim Srbima, herojima odbrane Bosne i Hercegovine

  U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u srijedu je premijerno prikazan dokumentarni film “Junak umire jednom” autora Avde Huseinovića, izvještava  AA. Film donosi originalnu priču o bosanskim Srbima, herojima odbrane

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Memorijalna galerija 11/07/95 u finalu za nagradu Evropski muzej godine

Memorijalna galerija 11/07/95 nalazi se na listi finalista za prestižnu nagradu Evropski muzej godine 2016 (EMYA). Stručni žiri Foruma evropskog muzeja kreirao je listu kandidata za nagradu, a ceremonija na

NASLIJEĐE

Bosanski pojasevi i nakit rađen na bosanski način

U dokumentima se najprije pojavljuju pojasevi sa oznakom da su rađeni u bosanskom stilu, zatim nakit (prstenje, naušnice, vijenci za glavu), posuđe, oružje, a potom i odjeća. Među proizvodima domaćih