Vratio se iz Švedske i osnovao firmu: ‘Postoji radna snaga i velike mogućnosti za razvoj’

Vratio se iz Švedske i osnovao firmu: ‘Postoji radna snaga i velike mogućnosti za razvoj’

 

Senad Šantić izbjegao je, kao dijete, u Švedsku 1993. godine. Međutim, njegova veza sa Bosnom i Hercegovinom nije pokidana, pa je od 1996. godine ljeta provodio u rodnom Mostaru, održavajući stalne kontakte s rodbinom i prijateljima na dvije strane Evrope. Vratio se i pokrenuo IT kompaniju.

Njegova životna priča počinje sa željom da sačuva vezu s rodnim gradom, a danas donosi nova radna mjesta za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

– Nakon studija informatike, otišao sam u Sjedinjene Američke Države na godinu dana, gdje postepeno počinje moje usmjeravanje prema biznisu i poduzetništvu. Vratio sam se u Švedsku, te sa svojim profesorima pokrećem kompaniju za jednu mobilnu aplikaciju koju su koristile lokalne škole. Uvijek sam znao da hoću nešto napraviti na Balkanu i osjetio sam da je pravo vrijeme za to. Kontaktirao sam prijatelja Nikolu Mirkovića i dogovorili smo da pokrenemo informatičku konsultantsku firmu. Kažem mu, ja ću otići u Mostar i voditi posao i programiranje, a on će ostati u Švedskoj te nam pronalaziti poslovne prilike. Tako je i bilo – prisjeća se Šantić.

U Bosni i Hercegovini pokrenuo je kompaniju ZenDev i krenuli su s radom.

– Naša osnovna filozofija je briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje – dodaje Šantić.

Ističe da su prije nekoliko mjeseci počeli suradnju s USAID Projektom “Diaspora Invest”. To je, kaže, još jedna prednost rada u domovini – postojanje takvih aktivnosti koje stimuliraju njihov rad i ulaganje.

– Kroz programsku podršku smo osigurali opremanje kancelarije, zatim i edukaciju iz search engine marketinga i optimizacije. Povezali su nas sa drugim klijentima, te zajedno radimo na širenju mreže i suradnje, kako u državi tako i u inozemstvu. Olakšali su nam u tom procesu i time otvorili prostor da stvaramo nova radna mjesta – zaključuje Šantić.

Poručuje da je “sad pravi trenutak za investicije u Bosnu i Hercegovinu, jer ima ogromni prostor za veliki rast“.

– Postoji radna snaga i velike mogućnosti za razvoj. Mnogi se ustručavaju od ulaganja u našoj državi, ali najbolja poruka za njih je ‘kupuj kad svako prodaje, a prodaj kad svako kupuje’. Naše vrijeme dolazi i samo treba napraviti prvi korak – zaključio je Šantić.

Previous U Mostaru promovisana poštanska marka 'Karađoz-begova medresa'
Next Pobjeda kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine na otvaranju Eura!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Originalna bosanska ideja: Zvekir – dodatak za mobitele

U vrijeme dok na hiljade mladih smišlja originalan način kako da zauvijek ode iz domovine, poznata bh. voditeljica Minela Jašar – Opardija, producentica i voditeljica sarajevske televizije N1 koju gledaoci

Ekonomija/Biznis

Ko ne riskira, taj ne profitira: Brčak uspješno posluje zahvaljujući proizvodnji – leda!

Pokretanje vlastitog biznisa dostupno je svakome ko je za dobru ideju spreman riskirati, puno raditi i uz to imati dovoljno strpljenja, upornosti, ali i hrabrosti. Vođen time, Faruk Rejzović iz Brčkog osnovao je firmu “Led-Ice” koja se jedina u Bosni

Ekonomija/Biznis

Njemački privrednici zainteresovani za obnovljive izvore energije i inovacije

11. Sarajevo Business Forum predstavljen u Njemačkoj. 11. Sarajevo Business Forum na temu “Nearshoring – perspektiva za region” će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu, a sve je