Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

 

Jedan od uspješnih Bosanaca u svijetu je i Banjalučanin Samir Cerić koji već 26 godina živi u Londonu i važi za izuzetno uspješnog poduzetnika. Njega je ugledni “Times” magazin uvrstio na prestižnu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je njegova priča počela prije 26 godina, kada se kao izbjeglica, azilant našao u Londonu. Na početku nije bilo lako, kao i svim azilantima, ali je bila bitna želja za uspjehom. Završio je srednju školu, gdje se odlučio za matematiku, a potom nastaviti i studirati na najstarijem fakultetu na svijetu u Bolonji. Ovdje je savladao talijaski jezik i izgradio sebe. Nakon obrazovanja je krenuo standardni poduzetnički tok, sa usponima i padovima.

Danas je uspješan. Otišao je od matematike, ali ostao u svijetu biznisa. Nalazi se na čelu Saatchi Gallery  i uključen je u neke od projekata u svijetu mode kao investitor, između Kine i Londona, te i u nekoliko projekata sa Rickom Parryjem, bivšim  čelnikom Liverpoola. Sa suprugom je vlasnik dvije kompanije. Međutim, najveća ambicija mu je da dovede najveću svjetsku arhitektonsku, kao i svjetsku modnu kuću u Sarajevo.

Jedan je od onih koji je duboko uvjeren da BiH ima mnogo mogućnosti u raznim oblastima i koje može iskoristiti, naročito na polju kulture.

U svojim ambicioznim planovima najavio je i otvaranje kompanije u Bosni i Hercegovini, ali i realizaciju nekoliko značajnih investicija u sport i umjetnost.

Na jednoj od bh. planina planira pomoći gradnju luksuznog ski resorta koji će imati dimenziju arhitektonskog čuda, kojem će se svi diviti i koji će osvojiti bitne svjetske nagrade.

“U projekat je grupa investitora iz Londona spremna investirati, a želja mi je angažovati arhitektonski studio Zaha Hadid koji je dosad osvojio dosta nagrada na visokom nivou”, kazao je Cerić, te podcrtao kako veliko interesovanje ima da u BiH razvije fudbal koji mu je ljubav od malih nogu, još kada je sa svojim babom išao na utakmice banjalučkog Borca.

U svemu što radi veliku podršku ima od strane supruge Zoe Knight, dizajnerice torbi svjetskog glasa.

Zahvaljujući njemu i ona gaji ljubav prema BiH. U njihovoj kući njegovo troje djece i supruga uče bosanski jezik, te se nada za par godina da će ga svi dobro govoriti.

Mladim u BiH je poručio da budu uporni da rade, da istraju jer BiH zahvaljujući pameti može postati izvor tehnoloških solucija i inovacija koje možemo da prodajemo svijetu.

Otkriva kako mu je želja da jednog dana dio svog poslovnog života prebaci u BiH, kao i to da bh. dijaspora postane najveći investitor u BiH koja je svoju vlastitu državu uvezati sa svjetskim tokom.

Previous U Tešnju 10. maja podizanje najveće zastave Bosne i Hercegovine
Next Tvrđave iznad Priboja čuvaju tajne starih vremena

You might also like

NAŠI LJUDI

Izbori u SAD: Hoće li Bošnjaci donijeti pobjedu Hillary Clinton?

Bošnjaci koji žive u američkoj državi Missouri mogli bi donijeti prevagu na američkim predsjedničkim izborima 8. novembra u korist Hillary Clinton, kandidatkinje Demokratske stranke. Ova američka država poznata je po

NAŠI LJUDI

Udruženje “Ladies” Eindhoven: Kreativne i vrijedne bosanske žene

Piše: Zekira Kira AHMIĆ Da ideš na kraj svijeta u potragu za srećom, nećeš je naći, jer sreća je tu, u nama, i svuda oko nas. Ona dotiče najosjetljivija pitanja

NAŠI LJUDI

Bošnjaci u SAD-u za jednu noć prikupili 572000 dolara za gradnju džamije!

Da su vrijedni Bošnjaci u dijaspori vezani za svoju vjeru, tradiciju i domovinu potvrdili su i Bošnjaci/muslimani iz džemata ISLAMSKI KULTURNI CENTAR BOŠNJAKA SYRACUSE u gradu Syracuse, državi New York,