Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

 

Jedan od uspješnih Bosanaca u svijetu je i Banjalučanin Samir Cerić koji već 26 godina živi u Londonu i važi za izuzetno uspješnog poduzetnika. Njega je ugledni “Times” magazin uvrstio na prestižnu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je njegova priča počela prije 26 godina, kada se kao izbjeglica, azilant našao u Londonu. Na početku nije bilo lako, kao i svim azilantima, ali je bila bitna želja za uspjehom. Završio je srednju školu, gdje se odlučio za matematiku, a potom nastaviti i studirati na najstarijem fakultetu na svijetu u Bolonji. Ovdje je savladao talijaski jezik i izgradio sebe. Nakon obrazovanja je krenuo standardni poduzetnički tok, sa usponima i padovima.

Danas je uspješan. Otišao je od matematike, ali ostao u svijetu biznisa. Nalazi se na čelu Saatchi Gallery  i uključen je u neke od projekata u svijetu mode kao investitor, između Kine i Londona, te i u nekoliko projekata sa Rickom Parryjem, bivšim  čelnikom Liverpoola. Sa suprugom je vlasnik dvije kompanije. Međutim, najveća ambicija mu je da dovede najveću svjetsku arhitektonsku, kao i svjetsku modnu kuću u Sarajevo.

Jedan je od onih koji je duboko uvjeren da BiH ima mnogo mogućnosti u raznim oblastima i koje može iskoristiti, naročito na polju kulture.

U svojim ambicioznim planovima najavio je i otvaranje kompanije u Bosni i Hercegovini, ali i realizaciju nekoliko značajnih investicija u sport i umjetnost.

Na jednoj od bh. planina planira pomoći gradnju luksuznog ski resorta koji će imati dimenziju arhitektonskog čuda, kojem će se svi diviti i koji će osvojiti bitne svjetske nagrade.

“U projekat je grupa investitora iz Londona spremna investirati, a želja mi je angažovati arhitektonski studio Zaha Hadid koji je dosad osvojio dosta nagrada na visokom nivou”, kazao je Cerić, te podcrtao kako veliko interesovanje ima da u BiH razvije fudbal koji mu je ljubav od malih nogu, još kada je sa svojim babom išao na utakmice banjalučkog Borca.

U svemu što radi veliku podršku ima od strane supruge Zoe Knight, dizajnerice torbi svjetskog glasa.

Zahvaljujući njemu i ona gaji ljubav prema BiH. U njihovoj kući njegovo troje djece i supruga uče bosanski jezik, te se nada za par godina da će ga svi dobro govoriti.

Mladim u BiH je poručio da budu uporni da rade, da istraju jer BiH zahvaljujući pameti može postati izvor tehnoloških solucija i inovacija koje možemo da prodajemo svijetu.

Otkriva kako mu je želja da jednog dana dio svog poslovnog života prebaci u BiH, kao i to da bh. dijaspora postane najveći investitor u BiH koja je svoju vlastitu državu uvezati sa svjetskim tokom.

Previous U Tešnju 10. maja podizanje najveće zastave Bosne i Hercegovine
Next Tvrđave iznad Priboja čuvaju tajne starih vremena

You might also like

NAŠI LJUDI

TV komentator u Turskoj dobio otkaz zbog vrijeđanja Bošnjaka

  Turski novinar, kolumnista i sportski komentator Rasim Ozan Kutahyali dobio je otkaz na televiziji Beyaz TV, nakon što je koristio pogrdne i uvredljive riječi na račun Bošnjaka, javlja Anadolu

NAŠI LJUDI

Zašto je uspjela integracija bosanskih izbjeglica?

Kako jedna zemlja može primiti i dobro integrisati na tržištu rada na stotine hiljada izbjeglica koje govore strani jezik i potiču iz drugog kulturnog kruga. To je jedno od centralnih

NAŠI LJUDI

Bosanci preuzeli velikog njemačkog proizvođača kuhinja Alno

Bosanskohercegovački investitor Tahoe postao je većinski vlasnik poznatog njemačkog proizvođača kuhinja Alno. Tahoe je ponudio dioničarima Alnoa 50 centi po dionici i preuzeo više od 43 posto kapitala. Proizvođač kuhinja