Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

 

Obnovljen je trg kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a njegov službeni naziv  je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Zvaničnom okončanju radova na njegovoj sanaciji i uređenju prisustvovali su premijer KS Adem Zolj i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Projekt obnove finansirala je Općina Centar, a realiziran je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Zolj je u svom obraćanju govorio o nazivu ovog trga, odnosno o značaju Prvog korpusa Armije RBiH za građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

„Projekt obnove je kvalitetno urađen i ovaj park neka služi svim građanima Sarajeva, a pogotovo našoj djeci i omladini“, dodao je premijer Zolj.

Ministar Fišo je kazao da je radostan zbog završetka obnove ovog trga.

img-4915.jpg

„Sjećamo se 1. septembra prošle godine kada smo počeli obnovu ovog trga. Sretan sam što ga danas potpuno uređenog predajemo na korištenje borcima i mladima, uz obavezu da trajno njeguju sjećanja na našu herojsku borbu vođenu tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata“, istakao je ministar Fišo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je naglasio da obnovljeni trg svojim nazivom simbolizira i podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa, te je svima sa ovog mjesta uputio čestitke povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Odluka o početku realizacije ovog projekta je donesena na osnovu činjenice da je posljednja rekonstrukcija parka urađena davne 1972. godine i da se nalazio u izuzetno lošem građevinskom stanju. S obzirom na njegovu složenost, sanacija i obnova je rađena u fazama.

Završetkom sanacije i uređenja Trga Prvog korpusa Armije RBiH građani su dobili lijepu pješačku zonu s uređenim kamenim gazištima i fontanama, te dotjeranim zelenim površinama i ugrađenom led rasvjetom.

Previous Na Dan pobjede nad fašizmom odata počast ubijenoj djeci Sarajeva
Next Svečanim otvaranjem obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Napokon podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika “Vojske  RS” zbog sumnje da su prije 22 godine u Štrpcima oteli i ubili

OTPOR BOSNE

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Ovih dana obilježena je godišnjica uspostavljanja Puta spasa preko Grepka O uspostavi koridora spasa prema prijevoju Grebak, te njegovom značaju u sudbonosnim danima odbrane od agresora govorili su ministar za boračka

NAŠI DANI

NYT o Aladži: Otvorenje u ratu uništene bosanske džamije korak ka pomirenju

Hiljade Muslimana okupilo se u subotu u gradu Foči zbog ponovnog otvaranja historijske džamije koja je poravnana na početku rata u Bosni, na ceremoniji čiji je cilj bio ohrabrivanje vjerske