Sutra izložba Umjetnost bosanske musandere i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće

Sutra izložba Umjetnost bosanske musandere i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće

 

Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u okviru programa Dani Općine Stari Grad Sarajevo, organizuje izložbu ‘Umjetnost bosanske musandere’. Izložba će biti otvorena 10. maja (četvrtak) 2018. godine, s početkom u 18:00 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (ul. Zelenih beretki br.8).

Musandera je dio bosanske tradicijske kuće. Njenim mjestom, ulogom i značenjima u bosanskoj tradicijskoj kući odraženi su sadržaji bosanske kulture u njenom milenijskom trajanju. Na ovoj izložbi bit će predstavljeni crteži i fotografije musandera koje su sačuvane i musandere o kojima postoji dokumentacija. O umjetnosti bosanske musandere govorit će Amra Hadžimuhamedović, profesorica Internacionalnog univerzitet u Sarajevu i autorica izložbe.

Izložbu će otvoriti općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, a bit će otvorena do 17. maja 2018. godine

 

Istog dana najavljena je i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće. Rasprava će biti održana 10. maja (četvrtak), 2018. godine, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Bosanska kultura je obuhvatna i uključiva. Nije je moguće svesti ni na jednu od njenih brojnih sadržaja, a da to ne znači i nasilje nad tim složenim formama. Bosanska kuća je bitan sadržaj te kulture. U dosadašnjim istraživanjima arhitekture bosanske kuće uglavnom je zanemarivana složenost njenih sadržaja neuključivih u ideologijske redukcije.

Ovom će raspravom organizatori ukazati na nužnost otvaranja drukčijih antropoloških i kulturoloških pristupa fenomenu arhitekture bosanske kuće. U raspravi će sudjelovati Rusmir Džedović, Medina Hadžihasanović Katana, Amra Hadžimuhamedović, Maida Halilović i Tijana Veljković.

Previous Kako je Mostar svjedočio fašizmu: Bijeli čaršafi 9. maja 1993.
Next Otvoren Međunarodni naučni skup 'Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku'

You might also like

BAŠTINA

/VIDEO/ Arheološko nalazište iz bronzanog doba u blizini centra Sarajeva

  Na području sarajevske općine Centar, samo nekoliko stotina metara zračne linije od sjedišta institucija Bosne i Hercegovine, nalazi se vrijedno arheološko nalazište iz bronzanog doba.

BH RAZGLEDNICA

Fočanska ljepotica ponovo u punom sjaju: Džamija Aladža spremna za otvorenje

Fočanska ljepotica, Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem. Radovi na džamiji privedeni su kraju i pred otvorenje 4. maja radi se na finaliziranju detalja u što se

NAŠI LJUDI

U Münchenu počele sa radom dvije bosanske dopunske škole

U Münchenu, glavnom gradu najbogatije njemačke pokrajina Bavarska, gradu u kojem živi najviše građana BiH u svijetu, više od 30.000 jučer je počelo izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku u dvije