Razvoj softverske industrije je velika ekonomska šansa za Bosnu i Hercegovinu

Razvoj softverske industrije je velika ekonomska šansa za Bosnu i Hercegovinu

 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH. Zbog manjka kvalifikovane radne snage u softverskoj industriji, BiH dnevno gubi 1,5 miliona KM potencijalnog prihoda, naveli su iz ministarstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naša je obaveza da kroz kvalitetnu legislativu, koja uključuje adekvatna zakonska i podzakonska rješenja, politike i strategije, osiguramo razvoj informacionog društva i stvorimo što bolji ambijent za razvoj softverske industrije u BiH“, izjavio je Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na otvaranju konferencije koja je okupila više od 500 IT stručnjaka, univerzitetskih profesora, predstavnika svih nivoa vlasti i međunarodnih institucija.

Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, kazala je da u softverskoj industriji vidi jednu od prilika za smanjenje nezaposlenosti.

“Smatram da je softverska industrija u BiH odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana BiH“, rekla je Cormack.

Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, istakao je da javnost često ne zna koliko posla postoji u softverskoj industriji.

“Četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti. Softverska industrija mogla bi biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove“, smatra Memić.

Previous Počinje modernizacija terminala B Aerodroma Sarajevo, radovi vrijedni 30 mil. KM
Next Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Policajac iz Srbije palio kuće u Istočnoj Bosni

You might also like

RIJEČ-

Izumi Bosanca u Australiji pomjeraju granice nauke

Univerzitetski profesor Edhem Čustović je izumio uređaj čiji je cilj smanjiti broj mrtvorođene djece u Australiji. Inženjera Edhema (Eddie) Čustovića (31), koji je zbog ratnih dešavanja prije 20 godina napustio

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dvije medalje za bosanske informatičare u Mariboru

Na Balkanskoj olimpijadi iz Informatike održanoj od 29. oktobra do 3. novembra 2023. godine u Mariboru, u Sloveniji  predstavnici Bosne i Hercegovine, izvrsni informatičari iz Sarajeva osvojili su dvije medalje. Učenici

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka

Promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena je u četvrtak 16. decembra 2021. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz poštivanje važećih mjera epidemiološke zaštite. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta