Obilježena 23.godišnjica od pogiblje komandanta Muje Šejte (FOTO)

Obilježena 23.godišnjica od pogiblje komandanta Muje Šejte (FOTO)

U organizaciji Udruženja šehidske porodice, porodice poginulih boraca, Jedinstvene organizacije boraca Vogošća, ratnih vojnih invalida Vogošća te Udruženja logoraša Općine Vogošća obilježena je 23. godišnjica bitke na Žuči i pogibije heroja komadanta Muje Šejte kao i svih šehida te logoraša iz živog štita sa Žuči.

Brojne delegacije su se okupile kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, su u povodu obilježavanja tog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti odale počast svim poginulim borcima na tom prostoru.

Prisutnima su se obratili Kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća Ahmed Hido i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić koji je kao učesnik pomenute bitke evocirao uspomene na taj 18. septembarski dan, kada je agresor tokom napada kao živi štit koristio ljude iz vogošćanskih logora i potpomognut niškim specijalcima i jakom artiljerijskom paljbom sa okolnih agresorskih uporišta, mislio da može  razbiti snage ARBiH i zauzeti brdo Orlić.

Tog dana se u organizaciji odbrane komadira čete Muje Šejte koji je sa svojim borcima i pripadnicima Vojne policije sa Kobilje Glave stabilizovao odbranu i odmah potom izvršio kontranapad prema agresorskim jedinicama. Kao pravi vođa, borbom prsa u prsa Mujo Šejto je dao svoj život za slobodu. Sa njim tog dana živote je dalo još deset boraca a njih sedam je zarobljeno.

U nevjerovatnoj ofanzivi znatno nadmoćnijeg agresorskog protivnika koja je trajala pet dana živote su dala 23 pripadnika ARBiH, njih 90 je ranjeno dok je u živim štitovima živote dalo 15 logoraša, a ranjeno je 36 – saopćeno je iz Općine Vogošća

Mujo Šejto je rođen 16.02.1956. godine u Ugorskom – Vogošća. Poginuo 18.09.1992. godine na Žuči – Sarajevo, na dužnosti komandira čete združenih vogošćanskih odreda. Posthumno je 1993. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” i proizveden u čin kapetana.

(mb)

Previous VP: VOJVODINA TREBA DA BUDE REPUBLIKA
Next Prokoško jezero godišnje posjeti 20.000 turista (FOTO)

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica formiranja 1. korpusa Armije RBiH

Danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a delegacija Općine Stari Grad prisustvovala je manifestacijama organizovanim ovim povodom.   Jutros je na Šehidskom mezarju Kovači

RIJEČ

BILO KUDA, “SAJGON” DRMA SVUDA

Sve je počelo kada je Edin Delić, današnji načelnik Općine Lukavac, koji je u ratu bio zadužen za obavještajno djelovanje, s jednim tehničarem s Radija “Tuzla” i njegovim sinom “upao”