Hrvatska: Otkrivena ploča sa imenom prvog poginulog Bošnjaka u Domovinskom ratu

Hrvatska: Otkrivena ploča sa imenom prvog poginulog Bošnjaka u Domovinskom ratu

 

Na otvorenju Memorijalnih dana Šefika Pezerovića, koji se svake godine organiziraju u spomen na prvog Bošnjaka poginulog prije 27 godina u Domovinskom ratu, otkrivena je ploča s natpisom “Prilaz Šefika Pezerovića” koja se nalazi na prilazu zagrebačkoj džamiji i u blizini Spomen obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata na kojem je uklesano 1.187 imena poginulih Bošnjaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji s Udrugom Počasni vod Bošnjaka, u sjećanje na branitelje Bošnjake koji su dali život za Hrvatsku u Domovinskom ratu i u spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića i ove godine organizirali su u zagrebačkom Islamskom centru obilježevanje Memorijalnih dana Šefika Pezerovića.

Ploču s natpisom “Prilaz Šefika Pezerovića” svečano su otkrili hrvatski ministar branitelja Tomo Medved i roditelji poginulog hrvatskog branitelja, pripadnika specijalnih policijskih postrojbi Šefika Pezerovića koji je na okrutan način pogubljen 1991. godine u Općini Dvor.

Nakon otkrivanja ploče, na spomen obilježju podignutom za sve poginule Bošnjake u Domovinskom ratu, brojna izaslanstva su uz pripadajuće vojne počasti položila vijence.

Ministar branitelja Tomo Medved poručio je tijekom komemoracije kako je Šefik Pezerović krenuo u rat vođen idejom slobode i demokracije te kako je njegova žrtva sinonim za žrtvu Bošnjaka u Domovinskom ratu.

“Bili smo skupa u ratu, a zajedno ćemo graditi i budućnost. Danas slobodno živimo u demokratskom društvu, poštujući njegove vrijednosti koje nas obavezuju da se sinova, kao što je bio Šefik, kao i svih žrtava poginulih i nestalih tijekom Domovinskog rata, sjećamo sa pijetetom i iskazujemo im poštovanje svugdje, uvijek i na svakom mjestu”, kazao je u svom govoru ministar Medved.

Ministar Medved je dodao kako je otkrivena ploča na prilazu zagrebačkoj džamiji znak zahvalnosti za sva herojska djela koja je Šefik Pezerović učinio kao branitelj u Domovinskom ratu kojega je nazvao “zlatopisom hrvatske povijesti jer je slomljena jugokomunistička, srpska agresija i jer su oslobođena okupirana hrvatska područja”.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović u svom je obraćanju poručio kako je Šefik Pezerović personifikacija 1.187 poginulih Bošnjaka, a ovu komemoraciju i otkrivanje ploče nazvao je civilizacijskim iskorakom koji svjedoči o jedinstvu Hrvata i Bošnjaka koje se posebno ispoljilo u zajedništvu kroz Domovinski rat.

“Ovaj skup najbolji je temeljac na kojem treba graditi i jačati zdrave odnose bošnjačkog i hrvatskog naroda, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Nismo sretni nekim političkim rješenjima i političkim izjavama, posebno onima koje nas vode udesno, u kojima se ne prepoznajemo”, poručio je muftija Hasanović.

Hasanović je poručio kako je osobno sretan da će svaki dan ubuduće prolaziti ulicom koja se zove “Prilaz Šefika Pezerovića”, kao i činjenicom da su to doživjeli Šefikovi roditelji i sestra.

Predsjednik VBNMGZ-a Harun Omerbašić naglasio je kako je Šefik Pezerović šehid i junak, žrtva u pravednom ratu, branitelj koji je svoj život dao za obranu Republike Hrvatske i svojih sunarodnjaka.

Uz izaslanike predsjednice, predsjednika Sabora i premijera Republike Hrvatske, na svečanosti su sudjelovala i šestorica generala, predstavnici Grada Zagreba, saborski zastupnici i drugi visoki gosti.

Sutra će se u okviru Memorijalnih dana Šefika Pezerovića održati posjeta mjesta stradavanja i odavanje počasti na spomen obilježju prvom poginulom Bošnjaku branitelju Domovinskog rata Šefiku Pezeroviću u mjestu Kuljani, u Općini Dvor. U Domovinskom ratu u Hrvatskoj sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, 1.187 njih je poginulo, oko 3.500 ih ima status ratnog vojnog invalida, dok se 82 njih još uvijek smatraju nestalima.

Previous Ruže u Drini za bošnjačke žrtve Bratunca iz 1992. godine
Next U Sandžaku obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

You might also like

NAŠI DANI

Kozarčani žele osnivanje opštine, nadležni bez sluha

Mještani Kozarca kod Prijedora zajedno s još četiri mjesne zajednice Kozaruša, Trnopolje, Kamičani i Kevljani traže da dobiju status opštine, koja bi administrativno i dalje pripadala Gradu Prijedoru, javlja AA.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Atmosfera u društvu u Srbiji ista kao u vrijeme kad se genocid u Srebrenici dešavao

Odnos Srbije prema Srebrenci “važan je ne samo za nas i naše društvo, već i za cijelu Evropu, važno je da se shvati da taj genocid nije samo naše balkansko

NAŠI DANI

Behram-begova Medresa u Tuzli 12. put zaredom najbolja srednja škola u TK

Behram-begova medresa u Tuzli  (BBM) 12. put zaredom proglašena je najboljom srednjom školom na području Tuzlanskog kantona (TK), prema vrednovanju koje vrši Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona. Pedagoški zavod TK je