U Sandžaku obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

U Sandžaku obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Nizom manifestacija i skupova u Sandžaku obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave

U Novom Pazaru sinoć je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) priređen program uz zvođenje bošnjačkih starogradskih pjesama uz sazlije, svečano uz podizanje nacionalne zastave Bošnjaka na jarbol, obraćanje predsjednika Vijeća i svečani defile učesnika Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) 2018 gradskim šetalištem.

Sa svečansoti je poručeno da “Bošnjaci Sandžaka sve svoje želje, planove, ambicije, svoje biće i budućnost isključivo vežu za ovaj prostor na kojem vijekovima žive”.

Bošnjačku nacionalnu zastavu su na jarbol, uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, podigli predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin i mlade uspješne novopazarske sportistkinje, teniserka Fatma Idrizović i kickobkserka Ajla Lukač.

Predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju, uputivši čestitke Bošnjacima, rekao da Bošnjaci sa ostalim svim građanima Sandžaka dijele radost na Dan bošnjačke nacionalne zastave i da budućnost pripada mladim odvažnim i ustrajnim.

Ugljanin je poručio da Bošnjacima predstoji, da u pravnom okviru, budu ugrađeni u ustave Srbije i Crne Gore i da Sandžak u oba ustava bude ugrađen u skladu sa odlukama referenduma o autonomiji iz 1991. godine.

Prema njegovim riječima legitimni bošnjački predstavnici u tome su ustrajni već 27 godina.

“Ova naša ustrajnost dovela nas je dovdje, da učestvujemo u evropskim integracijama, u izradi pravnog okvira za manjine, u reformi političkog sistema i Srbije i Crne Gore i da sva ona prava koja Bošnjaci imaju, uz pomoć intelektualaca i iz srpskog, crnogorskog i albanskog naroda i svih drugih koji žive u Sandžaku, da i Bošnjaci dobiju ustavom svoje tlo pod nogama”, poručio je Ugljanin.

Učesnici Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) 2018. su, u narodnim nošnjama, nakon skupa ispred BNV-a, prodefilovali gradskim šetalištem, do Sebilja u centru Novog Pazara gdje su izveli program narodnih igara iz svojih krajeva.

Ove godine predstavila su se kulturno-umjetnička društva iz Kladnja (BiH), Obilića (Kosovo), Plava (Crna Gora), Bujanovca, Sjenice, Tutina i Novog Pazara, kao u grupa sazlija “Sevdah” iz Živinica (BiH).

Pored građana, svečanosti su prisustvovali vijećnici i predstavnici BNV-a i, predsjednici sandžačkih općina i gosti iz Bosne i Hercegovine, Kosova i regiona.

Najveći nacionalni blagdan sandžačkih Bošnjaka – Dan bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), ove godine je obilježilo zajedno sa Bošnjačkim nacionalnim vijeće u Crnoj Gori.

U Rožajama je održana svečana sjednica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori nakon čega je ispred prostorija Bošnjačkog vijeća takođe svečano podignuta nacionalna zastava Bošnjaka. U okviru ovih manifestacija u Rožajama će biti otvorena i Bošnjačka biblioteka.

Nizom prigodnih manifestacija Bošnjaci ovaj datum obilježavaju u Novom Pazaru, Rožajama, Sjenici, Bijelom Polju i drugim sandžačkim mjestima i dijaspori.
U okviru ovih manifestacija u Sjenici će danas biti otvorena izložba sa likovne kolonije “Sjenica 2017”.

Povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave, Matica Bošnjaka organizira manifestaciju “Bajrak Sandžaka”. U prostorijama amfiteatra Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru sinoć je upriličena tribina na temu “Bajrak Sandžaka”. Tribine i promocije biće upriličene i u Plavu, Beču i Frankfurtu.

Blagdan Dan bošnjačke nacionalne zastve se obilježava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka. U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim općinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Izvor: Agencije
Previous Hrvatska: Otkrivena ploča sa imenom prvog poginulog Bošnjaka u Domovinskom ratu
Next U prvom krvartalu 2018. godine Tešanj izvezao 365 miliona KM

You might also like

SANDŽAK

Sandžak: Novi Pazar istupio iz Prve lige Srbije

  Upravni odbor Fudbalskog kluba Novi Pazar saopćio je danas da je na hitnoj sjednici donio jednoglasnu odluku o istupanju iz Prve lige Srbije, pošto ne želi da učestvuje u

NAŠI DANI

Zvizdić: Bošnjaci Sandžaka mogu računati na nas

Predsjedavaći Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas u Novom Pazaru da će Bosna i Hercegovina zadržati kurs dobre međususjedske saradnje i ekonomskog razvoja u regionu i pružio punu

SANDŽAK

Žrtve traže da Srbija prizna odgovornost za zločine nad Bošnjacima Sandžaka (Video)

  Dio nevladinog sektora u Srbiji te predstavnici međunarodnih organizacija i pojedinih sandžačkih općina traže od Skupštine Srbije da prizna političku odgovornost države za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u