Mladi krompir iz Ljubuškog uskoro na tržištu zemalja EU-a i Rusije

Mladi krompir iz Ljubuškog uskoro na tržištu zemalja EU-a i Rusije

 

Direktor Poljoprivredne zadruge ”Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević kazao je u izjavi za Fenu kako su osigurani svi uslovi i dozvole za izvoz mladog krompira iz Ljubuškog u zemlje Evropske unije te da su za njihov krompir zainteresovani i kupci iz Rusije.

 
Šanse za izvoz krompira u zemlje EU-a su jako dobre, a već sljedeće sedmice ljubuški mladi krompir trebao bi se početi izvoziti u Rusiju, kazao je Vukojević uoči održavanja manifestacije ”Dani mladog krumpira – Ljubuški rani”, koja će se održati 17. maja.

– Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam hiljada tona mladog krompira, ovisno o godini – ustvrdio je Vukojević, naglasivši pritom kako se u Hrvatsku, koja je trenutno najveći uvoznik mladog ljubuškog krompira, godišnje izveze oko tri hiljade tona.

Uz mnogobrojne projekte, ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca, naglasio je direktor navedene poljoprivredne zadruge. Mladi krompir iz Ljubuškog razlikovat će se na tržištu od mase uvoznog krumpira, osim po kvaliteti, i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević, istaknuvši kako su uz oko 10 000 komada kartonske ambalaže, osigurali i biorazgradive vrećice s logom.

Dodao je kako su im pri samom dizajnu ambalaže puno pomogli Evropska unija i Vlade Njemačke preko programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, a kojeg implementira Njemačka razvojna agencija GIZ.

Govoreći o samoj manifestaciji ”Dani mladog krumpira – Ljubuški rani”, Vukojević je kazao kako je njezin cilj predstaviti javnosti jedan visoko kvalitetan i autohton proizvod. Po njegovim riječima, Poljoprivredna zadruga ”Plodovi zemlje” već desetu godinu zaredom organizira spomenutu manifestaciju koja, po mišljenju sudionika, puno pomaže pri plasmanu mladog krompira na tržište Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Inače, službeni dio programa ”Dana mladog krumpira – Ljubuški rani”, započet će u Gradskoj vijećnici u 11 sati, nakon čega će na Gradskom trgu uslijediti otvaranje manifestacije gdje će se moći degustirati specijaliteti napravljeni od mladog krompira. Među gostima spomenute manifestacije bit će i općinski načelnik Nevenko Barbarić i direktorica GIZ-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf.

Previous Bosanskohercegovački karatista Ivan Klepić postao prvak Evrope!
Next Sarajevo: Završna izgradnja dijela Južne longitudinale

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ultra brzi vozovi mogli bi povezati cijelu Evropu; kroz Bosnu jedna od najdužih pruga

Ako bude realizovan projekat ultra brzih vozova, koji je nastao na inicijativu uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, najsavremenija željeznica povezala bi sve krajeve Starog kontinenta. Novom željezničkom mrežom,

MADE IN BOSNIA-387

Originalan bosanski brand za djecu „Senses“ (Video)

  Mirela Džinić godinama nije odustajala od svog sna, radila je u banci, a sanjala da radi kao dizajnerka. Sve vrijeme je paralelno radila na ostvarenju svog sna, tako da je

Ekonomija/Biznis

Stipendije za program o poduzetništvu, poticaji za najbolje 20.000 KM

 Fondacija budućnosti u BiH, MIT Legatum centar i prestižni australski La Trobe univerzitet i ove godine nude 50 besplatnih stipendija za poseban program za mlade ljude u Bosni i Hercegovini