Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

 

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Sporazum između Federalnog zavoda za zapošljavanje, kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, za projekat udruživanja sredstava za zapošljavanje djece šehida i poginulih branitelja. Očekuje se da će na osnovu toga, u ovoj godini biti zaposleno oko 350 djece šehida i poginulih boraca u cijeloj Federaciji BiH.

Projekat je pokrenuo federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasnom Zlomislić.

Ministar Bukvarević naglasio je da projekat daje dobre rezultate i da se realizira već treću godinu, od 2015. kada je na biroima za zapošljavanje bilo oko 6.700 djece šehida i poginulih boraca. Prema riječima Almina Škrijelja, trenutno je na biroima njih oko 4.300 i veliki dio je zaposlen realizacijom ovog projekta.

–  Federalni zavod za zapošljavanje je ovu inicijativu pretočio u svoj program rada i želimo da preko kantonalnih ministarstava i službi za zapošljavanje zaposlimo što više djece poginulih branitelja – izjavio je Bukvarević.

On je kazao i da ovo nije jedini projekt kojim ovo ministarstvo teži zapošljavanju djece onih koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali najviše što su mogli, već je aktuelan i projekt kroz koji se firmama u javnom sektoru direktno predočavaju spiskovi nezaposlene djece branitelja prvenstveno zbog moralne obaveze da ona imaju prioritet u zapošljavanju i  počnu živjeti od svog rada.

Ove godine su u realizaciju projekta uključena ministarstva i službe za zapošljavanje sedam kantona, dok je prve godine to bio samo Bosanskopodrinjski kanton.

Direktorica Federalnog zavoda Helena Lončar rekla je da je ta institucija, uključivši se već treću godinu u projekat zajedno s drugim institucijama kantonalnog nivoa, izdvojila dosad 1.710.000 KM, i ona vjeruje da će projekat biti nastavljen sve dok postoji potreba. Naglasila je da zasada nisu uključena ministarstva i službe za zapošljavanje Sarajevskog, Livanjskog i Posavskog kantona.

Predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasna Zlomislić također je izrazila nadu da projekt neće stati i da će ubuduće uključiti institucije svih kantona u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Previous Otvorena Wi-Fi mreža u jezgru Starog Grada
Next U Kozarcu obilježena 26. godišnjica zločina nad civilima

You might also like

NAŠI DANI

OS BiH i OS SAD dokazale uspješno združeno djelovanje pred državnim vrhom BiH na Manjači

Zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21“, u subotu 22. maja 2021. godine, dosegla je svoju kulminaciju na poligonu Manjača kod

NAŠI DANI

Pantić: Laž je, zaista, u korijenima naše historije i postala je način djelovanja svake srpske vlasti

Citirajući književnika Dobricu Ćosića, srbijanski novinar Milojko Pantić kazao je: -Posljednjom rečenicom Ćosić je potvrdio istinu da je sve u srpskoj historiji laž. A najveća bi bila to što tvrdi

NAŠI DANI

Zabranjen rad Centru za obrazovanje iz Sanskoga Mosta

  Centru za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskoga Mosta, koji se nedavno našao u središtu afere nakon što je novinarki Žurnala izdao lažnu diplomu, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog Kantona zabranilo je