U Kozarcu obilježena 26. godišnjica zločina nad civilima

U Kozarcu obilježena 26. godišnjica zločina nad civilima

 

Tradicionalnim mimohodom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima, Kozarčani su danas podsjetili na stradanja bošnjačkog naroda, koje se dogodilo prije 26 godina. Tokom mimohoda kolona je zastala kod Spomen-obilježja u centru, gdje su uklesana imena 1.244 ubijenih žitelja ovog područja, i proučila El-Fatihu, javlja ekipa Anadolu Agency.

Sjećanja na logore i pogrom Bošnjaka živa su još u našim srcima, poručili su bivši logoraši.

Refik Jaskić iz Kamičana, sada nastanjen u Švajcarskoj, preživjeli je logoraš “Keraterma” u kojem je bio 62 dana, a potom i u logoru “Trnopolje” gdje je bio mjesec. Prebačen je iz Trnopolja u Karlovac, odakle je stigao u Švajcarsku.

“Svašta smo preživjeli. Svakavu torturu. Bilo je strašno i nikad to nećemo zaboraviti. Ne daj Bože da se ikad ikome ponovi takvo zlo. U ratu mi je nastradao sestrin muž, a sjećanja na logore i pogrom koji su preživjeli Bošnjaci je u glavi i srcu svakog od nas”, navodi Jaskić.

Vijenac s cvijećem na Spomen-obilježju položilo je Udruženja žena Kamičani. Njihova predsjednica Aldina Džonlagić-Jauzović rekla je da ovo udruženje svake godine obilježava 24. maj kao Dan sjećanja na sve šehide i pogrom bošnjačkog stanovništva.

“Naše udruženje ima sjedište u Kamičanima, ali smo dio Kozarca i nastojimo da se 24. maj 1992. godine nikad ne zaboravi. Učimo tome svoju djecu, a danas je upriličeno predavanje Islamske zajednice za sve žene”, rekla je Džonlagić-Jauzović i dodala da udruženje broji 130 članica, a od toga ih je pola u dijaspori i na razne načine pomažu rad udruženja.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je rekao za AA da svi imaju obavezu da stalno tragaju za istinom i da se okupljaju na ove datume.

“Nažalost, Prijedor nije doživio tu satisfakciju pravde, nisu dovoljno kažnjeni zločinci naspram razmjera zločina koji su počinili i kvalifikacija zločina u Prijedoru nije onakva kakva bi trebala biti. Nažalost, to je propustio da uradi Međunarodni sud pravde, odosno Krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali i Međunarodni sud pravde kada je u pitanju tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, ali mi nećemo odustati od traženja pravde. Treba reći da oni koji negiraju zločine oni su sve aktivniji, a oni koji pronose istinu, oni se čini mi se umaraju. Ovakav dan i ovakvo obilježavanje i današnji skup mi daje ohrabrenje da ipak neće doći do tog umaranja i traganja za istinom”, navodi Salkić.

Više stotina Kozarčana učestvovalo je danas u mimohodu i podsjetilo na 24. maj 1992. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srspke izvršili napad na Kozarac i okolna naselja u kojima je živjelo većinsko bošnjačko stanovništvo. Veliki broj Kozarčana je završio u logorima “Omarska”, “Keraterm” i “Trnopolje”, a mnogi od njih su nevino stradali. Stanovništvo je prognano sa svojih ognjišta i izbjegao je u zapadno-evropske zemlje ili u Ameriku, Kanadu i Australiju.

Kozarac je nakon razaranja u minulom ratu potpuno obnovljen, najviše zahvaljujući donatorskim sredstvima raznih međunarodnih organizacija, ali i ulaganjima ljudi iz dijaspore. Zaživjela je i privreda, a mnoge strane kompanije su otvorile svoje pogone, gdje je zaposlen određen broj povratnika.

Previous Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja
Next Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila prvi trening

You might also like

NAŠI DANI

Članovi porodica, delegacije, građani odali počast šehidima

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida. Brojni članovi porodica, te delegacije boračkih udruženja i svih nivoa vlasti učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća

NAŠI DANI

Bosanski jezik može u Malom Zvorniku, ali ne i u Zvorniku!

  I ovaj dan je 19 mališana iz zvorničkog sela Liplje provelo izvan učionica, nastavljajući protest protiv zabrane korištenja bosanskog jezika u školi. Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja kaže da

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Srpski general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

  Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta takozvane Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a